Bulgaristan’ın birçok belediyesinde topluma açık yemekhaneler ve aşevleri açılıyor ve yoksullara ücretsiz yemek sağlanıyor. Razgrad’ın yedi ilçesinde de böyle aşevleri var. Hafta içi her gün 900 yardıma muhtaç yoksul vatandaşa her öğlen sıcak bir yemek veriliyor. 

Belediyelerde ve il merkezinde yoksul ve yardıma muhtaçlara özel aşevleri açıldı.  Geliri olmayan, kimsesiz kalan, tek başına yaşayanlar, asgari emekli maaşı alan aileler, sokak adamları ve evsizler bu haktan yararlanabiliyor. Bu yardım elinin uzatılmasıyla, sosyal ve ekonomik sorunlardan dolayı tek başına kendini besleme imkanı olmayan insanların açlık riski azaltılıp, daha iyi yaşam kalitesi sağlanıyor. Belediye memurlar maddi, sosyal veya sağlık problemlerinden dolayı tek başına yemeğini sağlama imkanından mahsur kalan insanlara önemli danışmalarda da bulunuyor. Sosyal ve idari hizmetlerden yararlanma, problemlerle bağlantılı yardımları ve adımları anlatma gibi konularda kişilere özel bilgiler veriliyor.

Razgrad Belediyesi projesine göre, sosyal hizmetten yüz kişi yararlanıyor. Yemekler Evlere Sosyal Hizmet Dairesi ekiplerinden hazırlanıyor ve dağıtılıyor. Yemek mönüsü ise insanların yaş ve sağlık özelliklerine göre hazırlanıp, dengeli ve sağlıklı bir şekilde yapılıyor. Sosyal Kurumun Müdürü Yanka Georgieva,bayramlara, geleneklere, Bulgar mutfağın özelliklerine göre de yemek listesine özen gösterdiklerini söyledi. Öğle yemeğinde çorba, ana yemek, tatlı ve ekmek var.

Yoksullara yönelik yemek hizmeti dışında, bir özel şirket de Razgrad’da başka 120 yardıma muhtaç kişiye sıcak öğlen yemeği hazırlayıp, dağıtıyor. Zekiye Çakalova başkalığındaki şirket, Deliorman’da Çalışma ve Sosyal Politika Bakanlığı’nın “Sosyal Esirgeme” Fonundan finanse edilen nadir özel şirketlerden biridir.

Zekiye Çakalova şunları anlattı:

Aşevinin açıldığı 2008’den 2017’ye kadar Razgrad’dan 50 kişiye sıcak yemek sağlıyorduk. İki yıldan beri üç köyden 120 kişiye öğlen yemeği götürüyoruz. Yılın sonuna kadar Razgrad’da 39, Rakovski’den 51, Strajets’te 30 kişiye ücretsiz yemek götürüyoruz. Kişi başı öğlen yemeği için 2.90 leva tahsis ediliyor.

Yemekler firmanın yemekhane mutfağında hazırlanıyor.

 “Yemekhaneye erişim ve ücretsiz yemekten yararlanacakların listesini belediye “Sosyal Yardımlar” Müdürlüğünden veriliyor. Yemek sağladığımız en yaşlı kişi Strajets köyünden 90 yaşında ağır hasta yatalak bir dede”.
BNR
Reklamlar