Zanaatçılık insanın güzellik, yaratıcılık ve kendini ifade etme arayışının bir ifadesi olarak günümüze kadar korunan faaliyetlerden birisidir. Zanaatlar kültür mirasımızın ayrılmaz bir parçasıdır, dahası – onlar sayesinde eski gelenekler canlandırılıyor. Günümüzün hızlı teknolojik ilerlemesinde zanaatlara dokunmaya ihtiyacımız var. Onlar sayesinde insan gündelik yaşamın stresinden uzak kalarak kendisini muhteşem bir şeyin yaratıcısı hissedebilir.

Bu mesaj ile Sofya Zanaatçılar Odası “Zanaatta ilk adımlar” sloganıyla bir etkinlik düzenliyor. Etkinliğin ilk günü Bulgaristan’da geleneksel olarak Petrovden’in kutlandığı 29 Haziran. Bu gün bütün zanaatçıların profesyonel bayramıdır.
Çömlek çarkı ile seramik eşyaların nasıl üretildiğini, bakır zanaatını tanımak isteyenler Sofya Tarih Müzesi önünde bunları yakından görebilir. Burada büyük küçük herkes kendilerine uygun bir zaanatı deneme imkanı bulacak.
“Zanaatlar sayesinde özümüzü koruyoruz” diyor Sofya Zanaatçılar Odası’ndan Mariya Nikolova. Zaanatlar Bulgaristan’ın somut olmayan kültürel mirasımızın bir parçasıdır ve korunup popülerleştirilmelidir.

Mariya Nikolova sözlerine şöyle devam ediyor: “Amacımız hem geleneksel el zanaatlarını ve modernizm bağlamında başarılı bir şekilde canlandırılan zanaatları tanıtmak için zanaatçı atölyeleri kurmaktır. Sofya Tarih Müzesini ve bizim kutlamalarımızı ziyaret eden herkesin zanaat eseri üretimi sürecine katılma imkanı olacaktır. Etkinliğe bakırcılık, çömlekçilik, ahşap oyma, deri ürünleri üretimi ile ilgilenen zanaatçılar katılacak. Özel olarak Kalofer’den Kalofer’e özgü olan “Brüksel Kalofer danteli” üreten usta davet ettik. Çömlekçi atölyesi etkinliğin en büyük atraksiyonlarından biri olacak. Bakır ustası ise bakırdan mücevher üretme zanaatını sergileyecek. Çok eski ve ülkemizde neredeyse kaybolmaya yüz tutmuş deri üzerine gravür yapma zanaatını da tanıtacağız. Petrovden’de hep beraber zanaatlar ile yansıtılan kültür ve sanatseverlerin kutlama yapacağımızı umuyorum. Amacımız aktif bir şekilde zanaatları tanıtmaktır…” 

Günümüzde de birçok aile çocuklarını bilinçli olarak zanaat atölyelerine kaydediyorlar. Bazı şehirlerde ise, bu tür etkinlikler ve sergiler düzenleyen zanaatçı odaları bulunuyor. Burada herkes bilgiyi “kaynağından” alabilir. Bu zanaatlara karşı ilgiyi yeniden uyandırıyor ve günlük yaşantımıza biraz daha anlam katıyor.

Mariya Nikolova sözlerine şöyle devam ediyor:
“İnsan kendi emeği ile ürettiği bir şeyden zevk alıyor. Aslında zanaatçılık işi özgür ruhlu insanlar için uygundur. Ustanın eserlerini üretme biçimi onun kişiliğini ve hayata bakış açısını gösteriyor. Öyle ki, zanaat sadece insanların kendilerini ifade etme biçimi değil, bir sanattır. Ulusal Zanaatçılar Odası’nın misyonu ise bölgesel zanaatçı odalarını birleştirerek bütün zanaatların korunmasını ve yayılmasını sağlamaktır.” 

 

BNR

Reklamlar