Tarih: 17 Aralık 2018
Hazırlayan:  Raziye Çakır ULUTÜRK
Konu:  Ancak Büyük Devletlerin Büyük lideri olur.
            Bu silahlar karpuz kabuğu ile alınmıyor.
Fakti.bg’den tercüme edilmiştir.

Büyük devlet olma yolunda Aralık 2018’de art arda atılan adımlar.
Türkiye Cumhuriyeti Başkanı Recep Tayyip ERDOĞAN: Birleşik Amerika ile anlaşmamız var. 120 adet F-35 jet uçağı aldık teslimat bekliyoruz, kendi GÖKBEY helikopterini yaptı.

Türkiye Cumhuriyeti Başkanı Recep Tayyip ERDOĞAN: Menbiç’ten çekilin. Biz geliyoruz. Türkiye Başkanı Birleşik Amerika’ya sert konuştu.

Türkiye Cumhuriyeti Başkanı Recep Tayyip ERDOĞAN: Türkiye Cumhuriyeti  Ulusal Uzay Ajansı kuruyor.

***

İstanbul’da yaptığı son konuşmada Türkiye Cumhuriyeti Başkanı Recep Tayyip ERDOĞAN, Ankara Washington’dan beşinci nesil F-35 askeri uçaklardan 120 uçağın teslimatını bekliyor, dedi ve şöyle devam etti: “F-35’ler Amerika’da üretiliyor. 120 uçak bize teslim edilecek. Bu uçaktaki bazı parçalar Türkiye’de üretiliyor.

Bu gelişmeler Bulgar basınında Türkiye Cumhuriyeti ’nin Rusya’dan almak istediği C-400 savunma füze sistemiyle bağlanmaya çalışılıyor. Tarafsız çevrelerin yorumları şöyledir:

“Uçak ve uzay sanayinde lider devletlerden birisi Türkiye’dir. 10 Türk şirketi, F-35 savaş uçağının imalatına direk olarak katılıyor. Uçağın başarılı iniş kalkış donatımını Türkiye temin ediyor. Türk katkısının toplam değeri 12 milyar US Dolardır. F-35’i güvence altına alan sistem ve merkez füzelaj Türkiye’de yapılıyor. Siparişlerin toplam değeri 12 milyar US Dolar tutarındadır. Üretime 10 Türk askeri sanayi şirketi katılıyor. Dünyada pilot kabini displey üreten tek ülke Türkiye’dir. “Bloomberg”in bildirdiğine göre, F-35’in ana parça ve sistemlerinden bazıları yalnız Türkiye’de üretilebiliyor. NORTHROP GRUMMAN ile birlikte çalışan Türk devlet askeri şirketi Turkish Aerospaceİndustries F – 35 askeri uçağının merkez füzelajını – bombaları boşandırıp yönlendiren mekanizmasını ve kanat altına bombaların takıldığı mekanizmaları – üretip monte ediyor.

Ayesas” şirketi F-35’in 2 ana parçasını üretiyor. Bunlardan biri uzak menzilli füze intrpeysi ikincisi de pilot kabinindeki panorama displeydir.

Kale Aerospace” şirketi uçak ana bünyesindeki bazı çok önemli parçaları ve uçağın arka kısmındaki bağlaçları imal ediyor.

Fokker Elmo”  F-35 uçağı motorunun (EWIS) elektronik bağlantı sistemi % 40 Türkiye’de üretiliyor.

Аlр Аvіаtіоn” şirketi F 35 uçağının motorunda 100 mühendislik ürünü parçayı üretiyor.

Başka bir yorum: ABD F-35 askeri uçaklarını Türkiye’ye vermeme yolunu seçerse, Amerika bu uçağın üretimine devam edemez. R.T. ERDOĞAN parçaların teslimatını durdurabilir.

ABD Savunma Bakanı Jem Matis, Haziran 2018’de Amerikan Kongresine yazdığı bir mektupta,  “Türkiye parçaları vermeyi durdurduğunda ABD 18-24 ay bir tek uçak üretemez, sipariş edilmiş olan uçaklardan en az 75 uçak zamanında teslim edilemez” yazdı.

Başkan Erdoğan sabırlı davranıyor ve teslimatta aksama belirdiğinde atacağı adımları açıklamıyor.

Bu uçakları üreten Lockheed Martın şirketi Türkiye siparişlerinin üretildiğini ve zamanında teslimat yapılacağını duyurdu.

Başka bir yorum:

Bulgaristan 1 askeri uçak alamazken Türkiye 120 uçağı birden alıyor.

Başka bir yorum:

Türkiye nerede. Bulgaristan nerede? Bizim kudurmuş köpekler uçak alımından kim ne kadar komisyon alacak kavgası yapıyor.

Bulgaristan 8 uçakla Balkanlarda en güçlü askeri hava gücüne sahip olacak. Türklerin uçak sayısı ise 120 hem de F – 35.

Türkiye Cumhuriyeti istediği uçağı alabiliyor. Bulgaristan alamıyor. Batı Türkiye’ye döviz saldırısı yaptı. Bu saldırı Bulgaristan’a karşı yapılsaydı, ülkede insan kalmazdı…

Balkanlarda yaşayan halklar ve etnik topluluklar, bir türlü aşamadıkları gerginlik, çatışma şiddeti ve kanlı kapışmaları aşamamalarının çilesini yaşıyor. Osmanlı’dan ayrıldıktan sonra iç savaşlar, Balkan Savaşı, Müttefikler arası Savaş ve 2 Dünya Savaşına sahne olan, alabildiğine bombalanan üstüne Yugoslavya Sosyalist Cumhuriyeti dağılırken “Srebrenitsa” Katliamı gibi derin yaralar açan facialar yaşanan yarımada tarihin başına, barış ve huzur yıllarına dönmeyi özlüyor.

1989-90’da sosyalizm çökmüş ve mezar olurken  insanlara bu işin geri dönüşü yok ve  bu mezar başına tek uluslu, dil ve din düşmanı, kültür katliamcısı küçük devletler dikmekle ileri gidilemez, gidilemeyecek, Balkan devletleri ve toprağı hayal ürünü Büyük Avrupa’nın çöp deresi olacak uyarısında bulunan olmadı.

Doğu Avrupa liberalizm ve muhafazakarlığı Doğu Avrupa ve Balkanlar sosyalizminin kanını emince, sosyalizmin ruhunu ince ve uzun boyunlu şişenin içine geri doldurup tapasını tıkayınca, cesedi kaldırmadı. Ceset mumyalanmış, takım elbiseli, kravatlı orada yatıyor. Bulgaristan gibi çok etnikli ülkelerde insan hakları ve etniklerin özgürlükleri ve özerklik haklarını bir perde çekerek dünya görmesin diye gizledi. Açlar aç, körler kör, cahiller cahil kaldı. Aydınlar halktan ve öncü ruhlarından kopmuş sakat kaldı. Bugün halkımızı, onu kendi  kendini yönetemez durumda olan yeteneksiz, sakat, bilgisiz, yaşlı kişiler olarak görenler idare ediyor. Tabi yöneticiler de ne yapacaklarını bilmediklerinden taklit ediyorlar ve kompleks yaşanıyor. Kavgasız, plan programsız ve hayalsiz seçim yapılarak yalandan hükümetler kuruluyor. Ölü ruhlu ve bilgi dağarcıkları boş kişiler milletvekili olup meclise doluyor ve kısır kavgalar başlıyor.

Bunlara işaret etmemin nedeni F-35 ve C-400 alımı üstüne Bulgar basınındaki kızışmadır.

Bu konuda değişik yorumlar:

Yıllar önce Bulgar ordusu Türkiye Silahlı (TSK) güçlerinin saldırısını 24 saat durdurabilirdi. O zaman 24 saat içinde Varşova Paktı Silahlı Kuvvetleri yardımımıza yetişecekti.

Bugün TSK’ni 20 dakika durdurabilecek gücümüz yok. Batının bizi “kurtarmaya” geleceğini hayal etmek bile yanlış olur. “

“Türkiye Cumhuriyeti bu 120 F-35 savaş uçağını alırsa, Çin’i de geçerek, yeryüzünde ikinci en modern silahlı kuvvetlere sahip ülke olacak.”

“Enmodern savaş uçaklarını ve “Türk Akımı” Türkiye’ye veriyorlar. Bize kaktıkları ise sözde “demokrasi” ve açlık!.

İkinci el 8 uçakla “semalarımızı Erdoğan’dan koruyacağız” yorumu yayınlayan basınımıza gülüyorum.

Türklere ”Anadolulu”, “sünnetli” vb yakıştırıp alay eden siz değil misiniz, bir de kendinize bakın.

“Bu uçaklar çok masraflı, yoksullaşacaklar, soğan alacak para bulamayacaklar!”

“Uzun yıllık NATO üyesi olan Türkiye’nin F 35 uçaklarına parça ve sistem üretmesi doğaldır. Türkiye yıllardır F-16 savaş uçakları üretiyor. Stealth, VTOL, hypersonic jet vb sistemlerin son ürünü olan F-35 tüm yenilikleri bir uçakta birleştirmiştir. Kusurları olacak tabii. İngilizler, F-35’in babası olan,  “F-22 Raptor” savaş uçaklarını tercih ediyorlar. Bu işte stealth sisteminin manevra kabiliyeti ile süratten fazla, düşman uçağını bulup görebilme üstünlüğü daha önemlidir. Şu dönemde bu beceride F 35’in eşi yoktur. İngiltere de 120 F-35 almak istiyor ve bu uçakları yeni inşa edilen 2 uçak gemisinde kullanacaktır. Tarihte ilk kez Türkler’in modern savaş uçağı sayısı İngiltere’nin savaş uçağı sayısına eşit olacaktır.”

“Ben yorum yazmak istemiyorum, çünkü bu haberden ve videodan sonra Bulgar milliyetçilerini bu gece zaten uyku tutmayacak.”

“GERB partisi Bulgaristan’ı Türkleştirecek.”

“Büyük bir yorum dizisine başladık. Gelin gebe mi dizisi gibi. Şimdi bir işi 200-300 dizi “gebe mi?” şeklinde yorumlayalım, ardından bir o kadar da “babası kim?” konusunu işleriz.

“Bu konuyu “Periyot” füzeleriyle “alalım mı?”, “almayalım mı?” şeklinde bir defa tartıştık ve sonunda Rus sistemlerini aldık. Şimdi de F-35 fiyatından Rus uçağı alabiliriz.

“Ben ABD Türkiye’ye bu uçakları satmasın diye duacıyım.”

Evet, NATO müttefikimiz Bulgar kamuoyu gelişmeleri böyle yorumluyor.

Son.

Reklamlar