Bulgaristan’da trafik canavarına “dur” denilemiyor. Evinden, işinde, okulundan çıkan herkes ister yaya, ister sürücü veya yolcu olarak trafiğin bir unsuru haline dönüyor. Ancak herkes evine sağ veya sağlam dönemiyor. Sorumlu yaya, sürücü ve yolcu olalım. Çocuklarımıza trafik kuralllarına saygılı olmaya öğretelim. Trafikte kuralları ihlal etmeden, insan sağlığı ve ömrüne saygılı ve sorumlu olalım, bunu kendi misyonumuza dönüştürelim.

İçişleri Bakanı Mladen Marinov 17 Kasım’da Dünya Trafik Kurbanlarını Anma Gününde bütün vatandaş ve kurumlara bu mesajı iletti. BMT tarafından 2005 yılında başlatılar girişim “Dünya Trafik Kurbanlarını Anma Günü” adı altında gerçekleşiyor. Günün bu yılki motosu “Hayat yedek parçası değil” oldu.

Bulgaristan’da trafik kazaları haberleri dudak uçuklatan şekilde ağır ve çok. Yılın başından Ekim sonuna kadar 5607 kazada 517 kişi öldü, 7103 kişi yaralandı. 2018 yılında aynı dönem kesitinde ağır trafik kazaları 5669 olup, 500 kişi ölmüş, 7202 kişi yaralanmıştı.

Trafik kazalarına sebep veren ana etken sürücülerdir. Bu eğilim devam ediyor. En çok trafik kazasına sebep olan ikinci etken ise yayalar. Yolcuların hataları, otomobillerde teknik sorunlar, aşırı hız, hatalı sollama da trafik kazalarına neden olan başlıca etkenlerdir. Ulusal Polis Genel Müdürlüğü Trafik Polisi şubesinden trafik polisi Mariya Boteva trafikteki ana sorunları böyle özetledi.Kimse zannetmesin ki sadece arabanın şoförleri ölüyor. Trafik kazalarında hayatını kaybedenler bütün bu süreçte yer alan kişilerdir- yayalar, yolcular, sürücüler vs.

Yayalarla ilgili sorunlar gittikçe artıyor. Bu süre içinde yayalardan 108 ölen ve 1255 yaralanan var. Yayaya araba çarpması sonucu 1298 kaza meydana geldi.Trafik polisinin değerlendirmelerine göre, bu kazaların sadece yüzde 1’inde yayalar suçlu.

Otomobilde iken sorumlu davranmalyız. Yol sadece bizim değil- skouterler var, motorsikletler var, bisiklet sürenler var, çocuklar, yaşlılar var, engelli olabilecek yayalar var. İki tekerlikli araçlara karşı da daha dikaktli olmalıyız, diye uyardı trafik polisi Mariya Boteva.

Hayatta ömrün yedek parçası yok. Onu değiştirmemiz mümkün değil. Hayatımızı kaybedince, geri dönüş yok. “Hayat yedek parçası değil” motosunu yaygınlaştıralım, bu şiarı unutmayalım. Yarın, öbür gün radyolar kendi gündemine dönünce ve yine haber kuşaklarına geçince, bu konuyu unutmayalım, unutturmayalım, çağrısında bulundu Boteva.

 

BNR

Reklamlar