Sinema endüstrisi, yıllardan beri bir gün dünyayı fethetme olasılıklarına sahip teknolojik gelişim ve robotlar açısından insanlara korku aşılıyor. Ancak insanın, insan beynine özgü düşünce sürecine de sahip olacak yapay zeka yaratma arzusuna çok yakın değiliz. Genç IT uzmanı Dr. Svetlin Penkov’un çalışmaları, öngörülür gelecekte yaşanacak robotların gelişimine odaklı.

Svetlin, İngiltere’de otonom (sürücüsüz) araç üreten en büyük start up şirketi FiveAI ekibinde yer almış bir uzman. İki yıl boyunca Dr. Svetlin Penkov, diğer trafik kullanıcıları – insan tarafından sürülen otomobil, bisiklet sürücüleri ve yayaların davranışlarını öngören modeller üreten bir ekibin başında çalışıyor.

Bilimsel araştırma faaliyetleri, yapay zeka için gerekli olan planlama gibi daha karmaşık bilişsel işlevler, nedensel ilişkiler ve çevre ve çevredeki diğer öğeler ile etkileşim gerektiren görevlere odaklıdır.

Dr. Penkov’un geliştirdiği yazılım sayesinde otonom aracın hareket ettiği yolda diğer nesnelerin analizi yapılabiliyor. Svetlin Penkov, bu alandaki çalışmalarını yıllar önce Bulgaristan’da başlatıyor. Svetlin imza attığı üstün başarıları için bilgisayar tabanlı teknoloji alanında olağanüstü başarılar için takdim edilen “John Atanasov 2019” ödülünün sahibi oldu.

Svetlin Penkov: “Geliştirdiğim ürünlerden birisi, yeni bir hareketin insan tarafından sadece bir defa uygulanan bir hareketi robotun nasıl uygulayacağını öğretiyor. Burada en önemli olan nedir? Burada en önemli mesele yapay zeka alanından bir algoritmayı robot üzerine yerleştirmeye kalktığınızda dikkate almanız gereken birçok faktör var. Bu faktörlerden birinci sırada geleni ise güvenliktir” diyor ve devam ediyor: “Ciddi sorunlar, robotların ne anladığı ile ilgilidir, dolayısıyla çok yakında yapay zeka ve robotik arasındaki kesişme noktası üzerinde çalışmaya başladım. Örneğin, otonom araç üretiyorsanız ana unsurlardan birisi algoritmanızın güvenli olmasını öngörebilmenizdir. Çalışmalarımı bu yönde yürüttüm. Doktoramı Edinburgh Üniversitesi’nde yaptım. İngiltere’de başında olduğum ekip ile beraber, trafikte yer alan diğer öğelerin tepkilerini öngören modeller geliştirmek için Londra trafiğinden bir video verisini analiz ettik. Otonom araçlara gelince, bunlar sürücüsüz araçlardır. Otomobile yerleşiyorsunuz, bir tuşa basıyorsunuz ve ulaşmak istediğiniz noktayı bildiriyorsunuz. Otomobilin görevi sizin güvenliğinizi sağlayarak kendisinin seçtiği bir güzergah üzerinden sizi istediğiniz yere ulaştırmaktır. Benim yapmam gereken şey çevredeki diğer nesnelerin (otomobiller, insanlar, bisiklet sürücüleri v.s) davranışlarını modellemek ve öngörmekti. Birisinin şeridinize girebileceğini, bir yayanın sizi görmemiş olabileceğini ve şeride atlayabileceğini öngörmeniz gerekiyor. Bütün bunlar için siz önceden hazırlıklı olmalısınız. Bu işin en zor kısımlarından birisidir. Geliştirdiğimiz metodlar, erişim sahibi olduğumuz kapsamlı bilgiye dayanıyor. Bunlar otomobile, bu sorunları neredeyse profesyonel bir şoförün yapabileceğinden daha iyi öngörebilmesini sağlıyor. İngiltere’deki ekibimle beraber Londra’daki otonom araçları test ettik ve hiçbir sorun veya kaza ile karşılaşmadık.”

Dr. Svetlin Penkov, Ağustos 2019’da çalışmak için Bulgaristan’a dönüyor ve burada da aynı işi yapmaya başlıyor. Penkov, teknoloji alanında öncü şirketlerden birisinde çalışmanın ve böyle bir deneyim kazanmasının ardından bu seviyeye ulaşmak için inanılmaz ölçüde çok kaynak gerekmediğini paylaşıyor. Kilit faktör insan kaynaklarıdır. “Bu yönde Bulgaristan’da büyük bir potansiyel görüyorum. Aktif olarak çalışmak istediğim şeylerden birisi ülkemizde dünya seviyesinde yüksek bilim geliştirebileceğimiz bir yer kurmamızdır” diye paylaşıyor Dr. Svetlin Penkov.

 

BNR

Reklamlar