15 Ocak 2020 Çarşamba günü Varna Belediye Başkanı İvan Portnih ile Varna Bölge Müftülüğü yönetimi arasında resmi bir görüşme yapıldı. Varna Bölge Müftülüğünün girişimiyle gerçekleştirilen görüşmede Bölge Müftüsü Nuray Şükrü, Bölge Müftülüğü Vakıflar Birimi’nde uzman olarak görevli Avukat Sezay Çolakov ve Bölge Müftülüğü Sekreteri Fahredin Mollamehmed hazır bulundular.

Resmi toplantı sırasında iki taraf, Bulgaristan’ın deniz başkenti olarak bilinen Varna’daki Müslüman topluluğunun yaşamıyla ilgili önemli ve güncel konuları tartıştı. Onların arasında Varna’da Merkez Mezarlığı sorunu ve Müslümanlar için ayrılan alanda kapasitenin dolmasının yanı sıra mezarlıkların temizlenmesi, dosyalanması, yeni mezar yerlerinin açılması imkânları da vardı. Varna Bölge Müftülüğü yönetimi, bu sorunun çözümü konusunda İvan Portnih’in şahsında Varna Belediyesi’nden yardım rica etti, çünkü şu anda Müslümanlar için ayrılan mezarlık alanına defin yapılmamaktadır.

Belediye Başkanı’ndan daha birkaç sorunun çözümü için yardım istendi. Onların arasında yasallığı şüpheli olan birkaç taşınabilir yapının Hayriye Camii yanında bulunan vakıf mülkünden ayrılarak ortadan kaldırılması ve şu anda çatlak ve genel olarak kötü durumda olan Varna’daki Aziziye Camii’nin minaresinin güçlendirilmesine yönelik bakım onarım çalışmalarının başlatılması konuları bulunuyor. Bu konuda Belediye Başkanı İvan Portnih, onarımın başlatılması için belediye bütçesinden kaynak tahsis edilmesine yardımcı olmaya hazır olduğunu ifade etti, fakat bundan önce uzmanlar tarafından inşaat hasar tespit raporu ve mimari tasarım raporu hazırlanması gerektiği anlaşıldı.

Yapılan görüşmede Varna Belediyesi ayrıca Maksuda semtinde bulunan bir belediye mülkünün oradaki Müslüman nüfusun ihtiyaçları için kültürel ve dini amaçla kullanılmasını sağlamayı taahhüt etti.

İki taraf, Osmanlı döneminden kalma ve çok az bilinen çeşmeler, anıtlar ve şehirde yer alan başka tarihi mekanların belirlenmesi ve turistik yerlere yönlendiren tabela çalışması yapılması fikrini de tartıştı. Bu amaçla Varna’daki Müslümanlar arasından bir tarihçi ve Varna Belediyesi Baş Mimarı arasında gelecekte bir görüşme yapılması öngörülmektedir. Bu alanların Varna turizm halkası oluşturma projesinin bir parçası olması düşünülmektedir.

Görüşmenin sonunda Varna Belediye başkanı İvan Portnih ve Bölge Müftüsü Nuray Şükrü, karşılıklı iyi dileklerle ayrıldılar. Müftü, görüşmeye ev sahipliği yapan Belediye Başkanı’na yeni baskı Bulgarca Kur’an-ı Kerim Mealini hediye etti.

Haber: L. ÇAUŞEVA
Bulgaristan Başmüftülüğü

Reklamlar