Varbitsa Belediyesi’nde anaokuluna giden çocukların ebeveynleri, gelecek yıl ücret ödemeyecek. Belediye Başkanı Merdin Bayram, 12 anaokulundan çocukların beslenme masraflarının belediye tarafından üstleneceğini söyledi.

Merdin Bayram şunları belirtti:

Merdin Bayram Foto: Ayşe Latif

Merdin Bayram Foto: Ayşe Latif

Bölgemiz yoksul ve işsizlik oranı yüksek olan bir bölgedir. Şimdiye kadar, ebeveynler anaokulundaki bir çocuğun beslenmesi için aylık 70 leva ücret ödüyordu. Bu miktarı geçen yıl %50 azalttık ve çocuk başına 35 leva ödendi. Ailelerden ikinci ve üçüncü çocuk için %50 indirim yapıldı ve o veliler aylık 17,50 leva ödedi. Ayrıca ebeveynleri engelli veya yetim  çocuklar için de aylık 17,50 leva okul harcı ödendi.

Yeni yıldan sonra, bu hizmetin ücretsiz olmasını kararlaştırdık ve bu masrafların Varbitsa Belediyesi’ tarafından karşılamasına karar verdik.Onaylanan bu karar, yeni yıl bütçesi kabul edildikten sonra Ocak ayının sonuna doğru yürürlüğe girecek. Bu hizmet, belediyeye yılda 200 000 levaya mal olacak. Sokaklar, meydanlar, stadyumlar, düğün salonları, okul ve kreşlerin onarımı, okuma evleri ve tüm yerleşim yerlerinin iyileştirilmesinin yani sıra, toplumun sosyal hizmetlerini artırmayı hedefliyoruz. Varbitsa Belediyesi bunun masrafı karşılayabilir, çünkü yıllar içindeki faaliyetlerden iyi gelir elde ettiğimizi gösterdik. Gelir elde eden belediye işletmeleri kurduk”.

Varbitsa Belediyesi‘nde bir hastane inşa ediliyor. 40 yıldır kullanılmayan eski ve kötü durumdaki hastane binasının yeniden inşası yaklaşık 5 milyon levaya  mal olacak. Belediye, düşük faizli krediyle yaklaşık 3 milyon levayı sağlamaktadır. Hastanenin bir buçuk yıl içerisinde 10 yatak kapasiteye sahip, küçük müdahaleler için ameliyathane, röntgen cihazı, video gözetim odası olan bir tıp merkezi hakinde faaliyete geçmesi öngörülüyor.

Tıp merkeziTıp merkezinin inşaatı devam ediyor. Çatısını tamamladık. Hava şartlarına bağlı olarak, inşaatı askıya almak zorunda kalabiliriz, ilkbaharda havalar iyileşince, inşaat işleri devam edecek. Tahmini olarak inşaat işleri bir buçuk yıl sürecek”, diye ekledi Merdin Bayram.

Yeni tıp merkezinde çalışacak kişiler bulabilecek misiniz sorusu üzerine Belediye Başkanı umutlu konuştu:

“Belediyemizde yaşayan ve tıp okuyan öğrencilerimize güveniyoruz. Onlara tır merkezinde iş sağlayarak, burada kalmalarını amaçlıyoruz. 9 kişi tıp bölümü okumakta, 4 kızımız ise hemşire öğrenimi görmekte. Üniversiteyi bitirdikten sonra en az 5 yıl burada kalıp çalışmalarını şart koştuk”.

Ayşe Latif köy turizminin geliştirilmesi ile ilgili Belediyenin planlarını sordu. Merdin Bayram şunları söyledi:

Bu konuda çalışmalarımıza ara vermeksizin devam ediyoruz. Her zaman söylediğim gibi “Varbitsa Belediyesi’nin geleceği, onun gelişmesine bağlıdır” –balıkçılık ve avcılığın spor olarak gelişmesine bel bağlıyoruz. İmkanlarımız ortada. Tiça nehri boyunca, dinlenme ve tatil yerleri, çardaklar ve bankları olan bir bisiklet yolu inşa etme fikrimiz var. Bir başka fikirimiz de tatil kompleksi içinde ilgi çekici yerlere götüren eko parkurları oluşturmak.“Çerven bojur” koruma alanına giden bir eko patika da yapacağız. Uyanış Dönemi evlerinin olduğu Kotel Belediyesi’nin Medven köyüne ulaşmak için eko patika oluşturmayı planlıyoruz. Köy turizminin geliştirilmesiye iş imkanları sağlanacak. Ayrıca eski “Şumen” kampının binasını devletten almak üzereyiz. Buraya büyük bir belediye kompleksi yapma fikrimiz var. Böylece kampın tam karşısındaki spor kompleksimize bağlı büyük bir otel inşa edeceğiz”.

Belediye Başkanı Merdin Bayram yıllar içinde yaptıklarının meydanda olduğunu ve yavaş yavaş yeni planların icrasına geçtiklerini belirtti.

Gelecek yıl yerel vergilerin kesinlikle arttırılmayacağını da sözlerine ekleyen Merdin Bayram, vergileri en düşük seviyede tutmayı amaçladıklarını, ancak toplama oranının ise en yüksek seviyede olması gerektiğini belirtti. Merdin Bayram iç gelirler elde etmek üzere, birkaç işletme kurduklarını da vurguladı. Bayram 2011 yılında belediye gelirlerinin 237 000 leva olduğunu, 2018 yılında ise vergiler dışında 2 230 000 leva gelir elde edildiğini söyledi. Bununla birlikte yeni iş imkanları da sağlanıyor.

2011 yılında Varbitsa Belediyesi idaresinde çalışanların sayısı 67 kişi iken, bugün ise 240 kişiye ulaşmıştır.

 

BNR

Reklamlar