“Bilimdeki Kadınlar” programında üç harika Bulgar kadını cesur bilimsel fikirlerinden dolayı ödüllendirildi. Bilginin şifrelenmesi ve korunmasına odaklanan bir proje, Dr. Maria Dzhumalieva-Stoeva’nın çalışmalarına dikkat çekti. Diğer iki başarılı kadın ise Dr. Evgeniya Sarafova, Bulgaristan’ın büyük şehirlerinde – Sofya, Plovdiv, Varna ve Burgas’da hava kalitesini inceliyor ve yeni organik malzemeler yaratmayı amaçlayan Dr. Yulia Romanova’dır.

Ödül töreninde Cumhurbaşkanı Yardımcısı İliyana Yotova ” Bilimin bir erkek mesleği olduğu inancına bağlıyız. Sizin yardımınız bu basmakalıpları yıkıyor”dedi. İliyana Yotova, Bulgaristan’ın, Avrupa’daki çeşitli enstitülerdeki bilim kadını açisindan ve AB’de, bilişim sektöründeki kadın sayısında öne çıktığını belirtti. “Ancak, “cam tavan” olgusu ülkemizde de mevcut. Bilim alanında ise kadınların katkısı gözardı ediliyor. Yapılacak daha çok şey var “dedi Iliana Yotova ve Bilim alanına atılmak isteyen yetenekli gençlere yardım etmek amacıyla büyük firmaların üniversitelerde daha büyük destek yapmaları çağrısında bulundu.

“Bilimdeki Kadınlar” programı, 1998 yılında kuruldu. Burslar, dünyanın dört bir yanındaki seçkin genç bilim kadınlara veriliyor, uluslararası bilimsel topluluğa erişmelerini sağlarken, onları bilimsel alanlarında araştırmaya devam etmeleri için cesaretlendiriyor ve bilimsel kariyerlerinde destekliyor.

 

BNR

Reklamlar