Bulgaristan’da komünizm döneminde Türklere karşı uygulanan isim değiştirme kampanyasında, isimlerinin zorla değiştirilmesine karşı çıkanların üzerine açılan ateş sonucu ölen 20 aylık Türkan bebek, Kırcaali bölgesindeki Mogilyane köyündeki düzenlenen törenle anıldı.

Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) Kirkovo İlçe teşkilatı tarafından düzenlenen anma törenine ülke genelinden ve yurtdışından binlerce kişi katıldı.

26-27 Aralık 1984 tarihleri arasında Kirkovo Belediyesi’nde Kayaloba, Yurtçular ve civar köylerden yaklaşık 10 bin Türk kadın, erkek ve çocuk, soykırımı protesto etmek amacıyla Mogilyane köyüne toplanır. Milisler, toplananları dağıtmak için müdahale edince halkın tepkisiyle karşılaşır. Bu sırada milislerin ateş açması sonucu üç kişi hayatını kaybeder. Hayatını kaybedenler arasında Kitna köyünden Musa Yakup ve Kayaloba köyünden Ayşe Hasan ile Türkan bebek de vardır. Köylülerin evlerine dönme esnasında yollarda bir katliam daha yaşanır ve sayısı bilinmeyen birçok Türk de buralarda vurulur. Zorluk çıkaran ve karşı gelenler ise Belene kampına sürgün edilir.

Bulgaristan’daki Türklerin direnişinin sembolü haline gelen Türkan, her yıl diğer şehitlerle birlikte ölüm yıldönümünde dualarla anılıyor.

İlk önce törene katılan konuklar Türkan Feyzullah’ın mezarı başında dua ettiler, ardından Türkan çeşmedeki törene geçtiler.

Kirkovo Belediyesi’nin Fotinovo (Çakırlı) köyü ortaokul öğrencileri Berika, Sevil, Gizem, Damla, Elis ve Benkovski (Kirli) köyünden Kübra, Türkçe öğretmeni Zekiye Hasan yönetmenliğinde, Şehit Türkan bebek anısına söyledikleri şiirlerle herkesin kalbine dokundular ve duygulu anlar yaşattılar.

Programa konuk olarak katılanlar arasında HÖH Genel Başkanı Mustafa Karadayı, Başkan Yardımcıları Ahmed Ahmedov, Filiz Hüsmenova ve Hasan Azis, HÖH Avrupa Milletvekili İlhan Küçük ve Atice Alieva – Veli, HÖH milletvekilleri, Kırcaali ili il ve ilçe Belediye ve Meclis başkanları yer aldı.

Anma Etkinliğine Türkiye’den de yoğun katılım vardı. MHP Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Kamil AYDIN, CHP Milletvekilleri İlhami Özcan Aygun, Kamil Okyay Sındır, Prof. Yüksel Özkan, bazı belediye başkanları, başkan yardımcıları ve STK temsilcileri konuklar arasında yer aldı.

Üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisi (HÖH) Genel Başkanı Mustafa Karadayı, baskı döneminden bu yana 35 yıl geçmesine rağmen acı günlerin tarih dersi kitaplarında yeterince yer almadığını vurguladı. Karadayı, “Tarih kitaplarında yer almasa da, yaşanan acı günleri kalbimizde taşıyoruz ve gelecek nesillere biz aktarıyoruz” dedi.

Törende yer alan tüm konuşmacılar bundan 35 yıl önce yaşanan olayların unutulmamasını ve yine yaşanmaması için birlik ve beraberlik içerisinde olunmasının altını çizdiler.

Bulgaristan Müslümanları Yüksek Şura Başkanı Vedat Ahmet’in tüm şehitler iöin okuduğu dualardan sonra konuklar Türkan Çeşme anıtına çelenkler sundu.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar