Türkiye’nin Filibe Başkonsolosu Hüseyin Ergani ve Sofya Büyükelçiliği temsilcileri baskıcı totaliter rejimin 35 yıl önce başlattığı zorla isim değiştirme kampanyasına direnirken yaşamlarını yitiren 20 aylık Türkan Feyzullah’ ve diğer şehit soydaşları bugün Kızılağaç (Kirkovo) Yurtçular köyünde ve Mestanlı’da (Momçilgrad) şehit ailelerinin katıldıkları törenle andılar.

Şehit Türkan Feyzullah’ın mezarı başında düzenlenen törende Bulgaristan Müslümanları Yüksek Şura Başkanı Vedat Ahmet tüm şehitler için dua okudu.

Türk diplomatlar daha sonra Türkan Çeşme heykeline ve Mestanlı’da bulunan Şehitler Heykeline çelenkler sundu.

Türkiye’nin Sofya Büyükelçisi tarafından, Yurtçular Köyü Camii’nde şehitler için Mevlid-i Şerif okutuldu.

Minik Türkan, Bulgaristan Türklerinin direnişinin sembolü

Dönemin totaliter komünist rejimi tarafından ülkedeki Türklere karşı başlatılan asimilasyon kampanyasına karşı gelmek için 26 Aralık 1984’te yüzlerce Türk Mogilyane’den yürüyüşe geçti.

Yürüyüşü dağıtmak isteyen asker ve polis, sivil halka ateş açtı. Açılan ateş sonucu annesinin kucağında bulunan Türkan bebek hayatını kaybetti. Komünist rejimin çökmesinin ardından Türkan’ın anısına öldürüldüğü yerde çeşme yaptırıldı.

Bulgaristan’daki Türklerin direnişinin sembolü haline gelen Türkan, her yıl diğer şehitlerle birlikte ölüm yıldönümünde dualarla anılıyor.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar