Bulgaristan’da Türkler, komünist rejimin Müslüman ve Türkleri din, dil, örf ve adetlerinden men etmeye çalıştığı 24 Aralık 1984 tarihindeki asimilasyona karşı verilen mücadele anısına bugün Sütkesiği’nde etkinlik düzenlendi.
Ülkenin güneydoğusunda Kırcaali’ye yakın Ardino (Eğridere) ilçesine bağlı Mleçino (Sütkesiği) köyünde, 24 Aralık 1984 tarihinde yaşanan komünist totaliter rejim tarafından başlatılan Türklerin isimlerini değiştirme kampanyasına karşı ilk büyük yürüyüşün düzenlenmesi ve 24 Aralık 1984 tarihinde yaşanan trajik olayların 35. yıl dönümü münasebetiyle anma töreni ve mevlit programı düzenlendi.

3 bin kişi isimlerin değiştirilmesine karşı çıkmıştı

Bulgaristan Komünist Partisi (KP) döneminde Mleçino’ya yakın Gorno ve Dolno Prahovo (Tosçalı ve Amatlar), Başevo (Hallar) ve Çernigovo (Karamusollar) köylerinden 3 bini aşkın kişi, 1984 yılında bir araya gelerek, baskıcı rejime karşı protesto düzenlemişti. Bölgeye gelen polis güçleri ise halkı coplayarak dağıtırken, protestoların organizatörleri Belene toplama kampına sürülmüştü.

Anma programı, Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) Adino İlçe Teşkilatı tarafından HÖH Mleçino Köyü Teşkilatı’nın desteğiyle organize edildi.

Programa konuk olarak katılanlar arasında HÖH Genel Başkanı Mustafa Karadayı, Başkan Yardımcıları Ahmed Ahmedov ve Hasan Azis, HÖH milletvekillerinin, Kırcaali ili il ve ilçe Belediye ve Meclis başkanlarının, 24 Aralık 1984 tarihinde yaşanan trajik olaylara iştirak eden soydaşlar yer aldı.

Etkinlik Mleçinolu çocukların Bulgarlaştırma sürecini kınama ve Türklük vurgusu içeren şiirleriyle açıldı. Barışı sembolize eden güvercinler salındı.

Mustafa Karadayi: Bulgaristan’da ikiyüzlü siyaset yürütülmekte

Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) Genel Başkanı Mustafa Karadayı, toplanan kalabalığa hitaben konuşmasında şunları kaydetti: ”Dil, isim, onur, haysiyet, inanç. Bu özümüzün, kimliğimizin özüdür. Bu bizi insan yapar”.

HÖH Genel Başkanı, ”Her yıl 35 yıl önce yaşadığımız olayları hatırlamak ve anmak için bu meydanlarda toplanıyoruz. Bu olayları anarak biz onlardan bölünme ve nefret için vesileler yaratmıyoruz. Tam aksine biz bu acı hikayeden ancak kendimize ders çıkarabiliriz. Vatanımız Bulgaristan’da çocuklarımızın geleceği adına daha güçlü olalım” diye izah etti.

Karadayı, ”Birlik ve beraberlik içinde olduğumuzda güçlü olabiliriz. 1989 ve 1990’da böyleydik. Bu birliğimiz, Haklar ve Özgürlükler Hareketi olarak adlandırılıyor” diye belirtti.

HÖH Genel Başkanı, ”Vatanımızda 30 yıldır demokrasi, hak ve özgürlükler yolunda yürüyoruz. Biz demokrasi, hak ve özgürlükler için mücadele ediyoruz, çünkü onlar ebedi olarak verilmemiştir. Onlar için her gün mücadele vermeliyiz” diye kaydetti.

Siyasi lider, geçen 2019 yerel seçimleri örnek vererek, seçimlerin 30 yıl sonra demokraside büyük bir gerileme olduğunu gösterdiğini ifade etti. Karadayı, ”Vatanımızda politika oluşturmanın temeli ve yaşam biçimi olarak demokrasi mücadelesi vermek, demokrasiyi savunmak ve pekiştirmek boynumuzun borcudur” dedi.

HÖH Genel Başkanı, Bulgaristan’da ikiyüzlü siyaset yapıldığını belirtti. Avrupa Parlamentosunda dil çeşitliliğini korumak için oy veren partilerin, Bulgaristan’a gelince Anayasa’nın, birbirimize karşı çıkmadan ülkemizdeki farklı dillerin kullanılmasını ve öğrenilmesini garanti etmesine rağmen Bulgaristan Parlamentosu’nda ülkemizde dil kullanımını yasaklamak için oy kullandıklarına dikkat çeken Karadayı, “İşte ikiyüzlü siyaset budur” dedi.

Siyasi lider, 30 yıllık demokrasiden sonra bazı insanların kendilerini demokratlar, Avrupa-Atlantik yanlısı olarak adlandırdıklarını, ancak ülkemizin Avrupa – Atlantik eksenli politikasına, demokrasiye katkılarından şüphe ettiklerini ve hatta Bulgaristan’daki 30 yıllık demokrasiyi ihmal etmeye çalıştıklarını belirtti. Karadayı, ”HÖH’ün totaliter rejimin yıkılması ve demokrasiye geçiş sürecine katkısını, Sayın Onursal Başkanımız Dr. Ahmed Doğan’ın totalitarizm ve komünizmden kansız bir şekilde demokrasiye geçiş sürecine katkısını görmezden gelmeye çalışıyorlar. Bunlar tarihi gerçekler ve biz her bir Bulgaristan vatandaşının hak ve özgürlüklerini koruyacak gururlu ve onurlu vatandaşlarız” diye ifade etti.

HÖH Genel Başkanı, ”Vatanımız Bulgaristan’da demokrasiyi savunacağız, refah ve çocuklarımızın daha iyi bir geleceği için çalışacağız” diye sözlerini bitirdi.

Törendeki tüm konuşmacılar 35 yıl önce yaşanan bu acı günlerin bir daha yaşanmamasını dilediler, birlik ve beraberlik mesajları verdiler.

Bulgarlaştırma sürecinde hayatını kaybedenler için heykel çeşmeye çelenkler sunuldu.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar