Kırcaali bölgesinde çiftçiler, bu yıl üretilen safranın, geçen yıla göre iki kat daha yüksek miktarda olmasını bekliyor. Safran ekili alanlarda artış var ve geleneksel olarak tütün yetiştirilen bölgelerde de safran yetiştirilmeye başlandı.

Bulgaristan Ulusal Safran ve Organik Safran Ürünleri Üreticileri Birliği Başkanı Hasan Tahirov, safran üretiminden elde edilen gelirin, yarım yıl tütün işi yapmaktan elde edilen gelir kadar olduğunu belirtti. Tahirov, “Önceleri 3-4-5 dekar tütün eken ve 7-8-10 000 leva gelir elde eden bir aile, şimdi sadece 1 dekar safran yetiştirmekle aynı gelire sahip olacak” dedi. Tahirov’un ifadesine göre, uluslararası pazarda safran çiğdemi çok aranan bir üründür ve ülkemizin daha fazla safran üreticisine ihtiyaç duymasının nedeni budur. Tahirov, ”Üretimin yüzde 90’ını Çin pazarına satacağız – kuru safran, safran soğanı ve örneğin çay gibi safran ürünleri satacağız” diye izah etti.

Hedef, yılsonunda Bulgaristan’ın 100’den fazla safran ürününe sahip olmasıdır. Ülkemizde artık safran çayı, bisküvi ve içecekleri üretilmektedir.

 

 

Kırcaali Haber

Reklamlar