“Rumeli’ye Elveda – 100. yılında Balkan Bozgunu” kitabının yazarı, gazeteci-yazar Taha Akyol’un belgeseli yayınlandığında büyük yankı uyandırmıştı. Belgeselini bu isimle kitaplaştıran Taha Akyol, Osmanlı İmparatorluğu’nun sonunu getiren Balkan Savaşları’nı ve o topraklarda yaşananları konu aldığı kitabını anlattı.

Taha Akyol, “Bizim tarihteki en büyük talihsizliğimiz Balkanlar’ı kaybetmiş olmamızdır. Balkanlar’ı tamamen elde tutamazdık ama bir Selanik bir Kırcaali elde kalabilirdi. Bunu sadece ben söylemiyorum. Bunu Amerikalı tarihçi Richard Hall da Balkan savaşları üzerine yazdığı kitapta söylüyor” ifadelerini kullandı.

BÖLGEDE HALA BİRLİK SAĞLANAMIYOR

Osmanlı 500 yıl hüküm sürdüğü Rumeli topraklarına 100 yıl önce gerçekleşen Balkan savaşları sonrasında veda etti. Balkanlar’da uzun yıllar bir arada yaşayan Rum, Bulgar, Sırp, Arnavut halkları, Balkan savaşlarıyla birlikte dağıldı ve o tarihten sonra bölgede tam bir birlik hiç bir zaman sağlanamadı.

Balkan tarihçilerinin Osmanlı’ya bakışının değiştiğini söyleyen Taha Akyol, “Osmanlı bizi ezmeseydi, sömürmeseydi biz İngiltere’nin önüne geçerdik diye tarih yazıyorlardı. Şimdi Osmanlı’nın Balkanlar’da daha adil olduğunu, şehir hayatının Osmanlı’da geliştiğini söylüyorlar” diye konuştu.

OSMANLI İZLERİ TAMAMEN SİLİNMEDİ

Gazeteci-yazar Taha Akyol, Osmanlı İmparatorluğu’nun 5 asır idare ettiği Rumeli’de kısa sürede çöküşünün askeri, toplumsal ve siyasal sebeplerini “Rumeli’ye Elveda” adlı eseriyle inceliyor.

Bütün zorluklara rağmen Balkanlar’da bugün de mimari, kültür ve sanatta Osmanlı izlerinin önemli yer tuttuğunu söyleyen Akyol söyle konuştu; “Balkanlar’ı gezen bir insan bir de Anadolu’yu gezsin. Bu kadar tahribata rağmen Osmanlı eserlerinin daha fazla olduğunu görür.

Bulgaristan “Osmanlı Eserleri” adında büyük bir albüm yayınladı. Albüm Bulgarca, Türkçe ve İngilizce olmak üzere 3 dilde hazırlanmış. Atina’da Osmanlı Araştırmaları Enstitüsü kuruldu, başında da bir Osmanlı tarihçisi var. Dolayısıyla çağımız değişiyor.” 

TARİHİ ESERLERE SAHİP ÇIKILMADI

Osmanlı’nın Balkanlar’a miras bıraktığı eserlere sahip çıkılmasının önemli olduğunu kaydeden Akyol, “Şimdi yavaş yavaş restore etmeye başlıyorlar. Ben şuna inanıyorum; artık hem Osmanlı’nın hakiki mirasçısı olan Türkler hem Osmanlı tarafından yönetilmiş olan Balkanlar ve bir zaman sonra da Araplar, Avrupalıların Roma’ya baktığı gibi bakacaklar” ifadelerini kullandı.

Reklamlar