Bulgaristan’ın başkenti Sofya’daki Arap Sokağı’ndaki, Ortadoğu kültüründen izler taşıyan dükkanlar ve girişlerinde Arapça yazılı tabelalar, ziyaretçilerine bir Ortadoğu şehrinde olduklarını hissini veriyor.

Bulgaristan başkentinde Ortadoğu’nun herhangi bir sokağını aratmayacak bir yer Car Simeon Sokağı. Başından sonuna kadar Arap dükkanlarıyla, kuaförleriyle, helal et kasaplarıyla dolu.

Sokak Ortadoğu’dan Balkanlar’a gelen mülteci sayısının artması nedeniyle bugünlerde en kalabalık günlerini yaşıyor.

GELENEKSEL ÜRÜNLER SATILIYOR

Araplar geçmişte eğitim nedeniyle Balkanlar’a gelirken, Ortadoğu’daki iç karışıklıklar nedeni ile ülkeye sığınanların sayısı her geçen gün biraz daha arttı. Sofya’nın merkezinde “Arap Cenneti” olarak anılan sokakta, Arap kültürünün geleneksel ürünlerini satan dükkanlar çoğunlukta.

Farklı dönemlerde ülkelerinden kaçıp Sofya’ya yerleşen ve yeni bir hayat kuran Araplar’ın çalıştığı dükkanların müşterileri de yine Arap göçmenler. Sokağın neredeyse her köşesinde kuaförler var.

TÜRKİYE’DEN DE KİLİM GETİRİYORLAR

Geleneksel Arap ürünlerinin en meşhurlarından olan el yapımı dokuma kilim ve yastık ustası, “Bizim ailemiz 1994’ten beri burada yaşıyor. Babam Suriyeli, annem ise Bulgar. 10 yıl önce bu mağazayı açtık. Suriye’den getirdiğimiz ürünlere çok büyük alaka gösteriyorlar. Bulgarlar arasında da bu ürünleri beğenenler çok. Ülkemizin yanı sıra Türkiye’den de kilim getiriyoruz.” dedi.

Arap Sokağı’nda kasaplık yapan esnaf ise, “Lübnanlıyım, 10 yıl önce Bulgaristan’a geldim. Burada Arap Müslümanlar çoğunlukta olduğu için helal et talebi fazla. Bu yüzden kasaplık yaparak geçiniyorum.” dedi.

SOKAK MÜLTECİLERİN SIĞINAĞI

Son aylarda mültecilerin dış dünyayla tek bağlantısı ise telefon merkezleri. Ucuz telefon hizmetlerinden yararlanmak isteyen mülteciler bu merkezlere akın ediyorlar.

Mültecilerin sayısının artması nedeniyle sokakta sık sık güvenlik kontrolü yapılıyor.

Arap kültürünün yaşatıldığı Sofya’daki Arap Sokağı, ülkelerinden kopup umutlarını Bulgaristan’a taşıyan mültecilerin sığınağı olmaya devam ediyor.

Reklamlar