Her Cumartesi Plovdiv’teki “Sveti Vasiliy” huzurevinde “Nesiller bir arada” vakfından gönüllüler orada kalan yaşlılarla buluşuyor. Sohbet ediyorlar, yürüyüşe çıkıyorlar, fikirlerini, hatta hayallerini paylaşıyorlar..

Tanya nine bir gül bahçesine sahip olmayı, orada çiçeklerini sulamayı, okşamayı hayal ediyor. Ve rüyalarında, hayalini çoktan yerine getirmiş bulunuyor. Çok az yardıma ihtiyacı var, sadece birkaç çift güçlü el.

“Son ziyaretimiz sırasında Tanya nine şaka yoluyla, evdeki çiçek bahçesine bakması için onunla birlikte gülümseyen ve enerjik gönüllü bahçıvanlar bulmasına yardım etmemizden mutluluk duyacağını belirtti,” diye anlatıyor vakfın başkanı Margarita Gançeva. “22 Haziran Cumartesi, öğleden sonra saat 9’dan akşam 11’e kadar Komatevsko Şose Bulvarı 28 adresinde bu dileğini yerine getireceğiz. İnsanların rahat kıyafetler giymeleri, eldivenler, çapalar, süpürgeler, kürekler, çöp torbaları getirmelerini tavsiye ediyoruz. Aramızdan cesur birileri çıkarsa çim biçme makinesi veya en azından bir bağ makasını kullanan birini bulmak da harika olurdu. Ve Tanya nine çiçekçilik ve bahçeciliği iyi bildiğinden, girişimin ana yöneticisi olmayı memnuniyetle kabul etti.”

Peki, huzurevindeki yaşlı insanların daha rahat hissetmeleri için başka ne gibi destek sağlayabiliriz?

“Onlar ziyaret ettiğimizde, kahvaltı, öğle ve akşam yemeklerini yedikleri yerleri gördük,” diyor Margarita Gançeva. “Büyük salonun yenilenmesi gerekiyor – yeni masalar, yeni sandalyeler. Ayrıca, altı katın her birinde yer alan antrelerde mobilyaların ne kadar yıpranmış olduğunu gördük. Bu yüzden, birisi mobilyalarını değiştiriyor ve eskilerini ne yapacağını merak ediyorsa, onları huzurevine getirmesini rica ediyoruz. Buradakiler sehpaları, dolapları, kitapların düzenlenebileceği rafları memnuniyetle kabul etmeye hazırlar.”

Yaşlı insanlar da daha fazla çeşitliliğe ihtiyaç duyarlar ve özellikle şimdi, havalar güzelken evde oturmaları iyi değildir.

“Tiyatroya, restorana, pastaneye gittik,” diye anlatıyor Margarita Gançeva. “Hatta bazıları dağlara çıkmayı hayal ediyorlar. Aramızda bu konuda yardım edebilecek cesur gönüllüler varsa, kendileriyle veya vakıfla iletişim kurabilirler. Yaşlılarımızı yürüyüşe, tiyatroya, sinema salonuna, pastaneye, şehir parkına davet edelim. Az da olsa tanıdıkları biriyle memnuniyetle dışarı çıkacaklardır. Bu nedenle, vakıftaki gönüllülerle huzurevini ziyaret etmek ve yaşlılarla tanışmak iyi bir şeydir. Sonra onlarla iletişim kurabilir ve her iki taraf için de güzel aktivitelerle toplantılar düzenleyebilirsiniz.”

Örneğin, Tanya teyzeyi davet ederseniz, size çocuklarından, eski mutfak şefliği mesleğinden ve anaokulundaki çocuklarla düzenli toplantılarından bahsedecektir.

“Çocukların ziyaretine giden 3-4 kişiyiz,” diyor Tanya nine. “Yılbaşında onlara kitap okuduk, çocuklar ise minik elleriyle kek yaptı. Paskalya’da yumurta boyadık, şimdi ise Eylül ayında ilkokula başlayacak öğrencilere tören düzenledik. Bahçede yaptığımız büüyk kutlamadan çocuklar çok memnun kaldı, çeşitli oyunlar oynadılar. İşte böyle, zamanımızı öldürmek için ziyaretlerine gidiyoruz.”

 

BNR

Reklamlar