50’den fazla önde gelen şirketin katıldığı “GREAT Mega Mission 2015” isimli Britanyalı iş adamları heyeti, Sofya’ya ziyarette bulunuyor. İş adamları, Bulgaristan’da özellikle nükleer enerji, petrol, doğalgaz, çevre ve sular ve toplu taşımacılık sektöründe yatırımda bulunmayı hedefliyor. Heyet, Britanya Hükümeti Dairesi tarafından organize edilirken “GREAT Britain” kampanyasının da bir parçasıdır.

Heyet başkanı Brian Wilson, eski Britanya başbakanı elçisi, eski enerji bakanıdır ve “Celtic” Futbol Külübü müdürüdür. Brşan Wilson’a göre, Bulgaristan, sunduğu celbedici yatırım imkanlarından dolayı seçilmiştir. Mesela nükleer enerji sektöründe “Kozloduy” Atom Elektrik Santrali 1’den 4’e kadar ünitelerinin devredışı bırakılmasına ilişkin ihalalerin değeri 500 milyon avrodur. Bulgaristan doğalgaz taşıyıcılar sisteminin modernize edilmesi amacıyla 554 milyon avro yatıracaktır. Ulaşım altyapısıyla ilgili ise Avrupa fonlarından 700 milyon avro demiryolu projelerine gidecek.

“Great Mega Mission 2015” toplantısının açılışı sırasında Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliyev Bulgaristan ile Büyükbritainya arasında ekonomik ilişkileri şöyle değerlendirdi:

“Büyükbritanya, ülkemiz açısından son derece önemli bir ticaret ve ekonomik partneridir. Ticaret hacmi her yıl yüzde 10 oranla olmakla birlikte artıyor ve en iyi göstergelere sahiptir. 2.1 milyar avroluk yatırım değeriyle Büyükbritanya Bulgaristan’ın 5’inci büyük yatırımcısıdır. Birleşik Britanya Krallığından gelen her yatırıma yüksek değer biçiyoruz.”

Cumhurbaşkanı, Bulgaristan’ın yeni hükümetin planlarını özetlerken “Bulgaria 2020” proje çerçevesinde reformları öne sürdü ve dedi ki:

“Yeni Bulgaristan Hükümeti, son decere ciddi hedefler belirlemiştir ve reformlar için hırsa sahiptir. Bulgaristan’ın “Bulgaria 2020” gibi son derece iddialı bir hedefi var. Bulgaristan stratejik konuma sahip olurken celbedici yatırım odağıdır aynı zamanda ve son derece de perspektifli bir pazardır.”

Avrupa fonlarının yönetiminden ve ekonomi politikadan sorumlu Başbakan yardımcısı Tomislav Donçev, yatırımcılara güven aşılarken hükümetin öncelikli görevinin istikrarın olduğunu belirtti:

Reklamlar