Eski Romalılar’a göre ‘İn vino veritas’, ’gerçek şaraptadır’ anlamına gelir. Atalarımız böylece şarabı insanoğlunun en gerçek ürünü olarak mı tanımlıyorlardı, ya da belirli bir şarap miktarını içtikten sonra diğer kişiliğimizi gözler önüne serdiğimiz konusunda bize uyarıda bulunmuşlardı?Belki de tam bu birbirine zıt olan tabiatından dolayı şarap şimdi ruhumuzun sembollerinden biridir.

Konuyu günlük yaşamımız açısından ele alırsak şarabın piyasanın en çok yeğlenen mallarından biri olduğunu belirtmeliyiz.AGRA Uluslararası tarım fuarının sonu ve bundan önce Paris ve Berlin’de yapılan ticaret fuarları, Bulgar şaraplarının yurt dışında gördüğü rağbetten bahsetmemize vesile oluyor. Ülkemiz geçen 2014 yılında 58 milyon litre şarap ihraç etmiştir. Bu bilgiyi bizeveren Bağcılık ve Şarapçılık Yürütme Ajansı müdürü Krasimir Koev devamla şunları belirtti:

‘Ne yazık ki, 2014 yılında 2013 yılına göre şarap ihracatımız yaklaşık 2 milyon litre azaldı.2013’te bütün şarap işletmelerinden sağlanan şarabın ihracatı 60 milyon litre iken 2014 yılında 58 milyon litreye düştü. 2014’te meydana gelen bütün gelişmeler göz önüne alınarak bu düşüşün önemli olmadığı söylenebilir. Şarap üreticileri ile Ajansımızın beklentileri şarap ihracatınıın daha büyük açık göstereceği yolundaydı.’

Rusya ile Ukrayna arasındaki uyuşmazlık ve rublenin büyük değer kaybına yol açan ekonomik sonuçları Bulgar şarap üreticilerinin de zararınadır. Çünkü bu iki taraf temel ticaret ortaklarımızdan bazılarıdır.

Krasimir Koev devamla şunları belirtti:‘Geçen yıl Ukrayna’ya şarap ihraç etmedik. Askeri çatışmanın sahnesi olan bölge, Bulgar mallarının Rusya’ya taşınması için büyük önem taşır. Bulgar şarap üreticilerinin malını taşıyan kamyonlar bu bölgede onbir kez ortadan kayboldu.Şarap taşıyan kamyonlarımız bundan sonra Baltık Cumhuriyetlerinden geçmeye başladı ve bu ürünlerinin fiyatlarını pahalılaştırdı. ‘

Bulgar şarapları, meyve, sebze ve sütlü mamuller gibi Rusya’ya ithali yasak Avrupa malları listesine girmiyor. Sipariş edilen şarap miktarının azalması, Avrupa mallarının pahalılaşmasının bir sonucudur. Krasimir Koev bu durumu şöyle izah ediyor:

‘Rublenin Avro’ya göre enflasyonu neredeyse yüzde yüzdür. Bu, Rus tüccarlarının Bulgar şaraplarının yanısıra AB şaraplarının alımından da çekinmesine neden oldu. Bu piyasalarda sarsıntılar yaşanmasaydı son 5 yılda olduğu gibi, şarap ihracatımızda % 15-20 oranında artış sağlanacaktı. Ve ihraç edeceğimiz şaraplar her ertesi yıl 5 ila 10 milyon litre arasında artacaktı. ‘

İhraç edilen Bulgar şaraplarında belirli bir düşüş olmasına rağmen, 2014 yılı hiç te kötü bir yıl değil çünkü bunların Asya pazarında tanıtılmasına olanak sağladı. Geçen yıl bu pazarlara 22-24 milyon litre şarap sattık. Yalnız Çin’e 5 milyon litre şarap ihraç edilmiştir.

Reklamlar