Almanya Bulgaristan’ın anahtar önem taşıyan ortağıdır. Sadece ortak tarihi geçmiş değil, politik ve ekonomik işbirliği de bunu kanıtlıyor. Federal Almanya, Bulgaristan’da 5 bin firma ile önde gelen yabancı yatırımcılar arasında yer alıyor, iki ülke arasında yılda 6 milyar euroluk rekor ticaret hacmi var. İki ülke yalnızca ikili ilişkilerde değil Ukrayna krizi ve Ortadoğu’daki güvensizlik ortamı gibi konularda da geniş işbirliği arayışı içerisindedir. Dışişleri Bakanı Daniel Mitov ve Almanya mevkidaşı Frank-Walter Steinmeier, Salı günü Sofya’daki görüşmeleri esnasında bu açıklamada bulundular.

Bulgaristan’a günü birlik resmi ziyarette bulunan Frank-WalterSteinmeier: “Önümüzdeki hafta ve aylarda Avrupa’nın önünde büyük görevler olacak. Hep beraber sorunların üstesinden geleceğiz. Almanya ve Bulgaristan arasındaki işbirliği, AB önündeki büyük sınamalar temelinde çok büyük önem arz ediyor şeklinde konuştu. Ukrayna krizi konusunda da değerlendirmelerde bulunan Steinmeier, Minsk Mutabakatı sonrası ağır silahların sorunlu bölgelerden çekilmesini umduğunu belirterek, “O zaman ileriye doğru bir adım daha atmış olacağız. Ancak Ukrayna’daki krizin kesin siyasi çözüm kararından halen çok uzaktayız” dedi.

Steinmeier“AB ekonomik sıkıntılar yaşıyor. Yunanistan krizi bunun bir örneğidir. Bizim birbirimize ihtiyacımız var. Almanya, dinamik ve değişen bir bölgede, karadeniz ülkesi Bulgaristan’ın yardımına başvuruyor. Bu bçlgede enerji güvenliği dalında önemli kararlar alınacaktır” dedi.

Dışişleri Bakanı Daniel Mitov de Alman mevkidaşını destekledi ve Bulgar hükümetinin Berlin ile ilişkilere stratejik önem verdiğini belirtti.Temaslarda Bulgaristan açısından önem taşıyan konuları açıkladı:

“Batı Balkanlar’ın Avrupa geleceği, Avrupa standartlarına ulaşılması için gerekli reformların desteklenmesi ve teşvik edilmesi. AB’nin Karadeniz havzası ülkeleriyle irtibatı da konuşuldu. Minsk sürecinin gelişimi, Rusya ile Ukrayna arasında barışın tesis için çalışmak lazım. Umarız Ukrayna’daki barış kalıcı olur” dedi.

Reklamlar