Cumhurbaşkanı Rumen Radev tarafından Irak ve bölgedeki gerginliğin görüşülmesi amacı ile çağırdığı Milli Güvenlik İstişare Kurulu katılımcıları, kriz sadece bölgesel çapta değil dünya çapında da barışı tehdit ettiğinden dolayı gerginliğin düşürülmesi gerektiği görüşü etrafında birleşti.

Bulgaristan bu görüşü ulusal, uluslararasoı ve birlik formatında bütün düzeylerde savunacak.

Güvenlik dairelerine durumu sürekli takip ederek ulusal güvenlik riski ve tehdidi üretebilecek olan tüm süreçleri analiz etme talimatı verildi.

Dışişleri Bakanlığı, gerginlik bölgelerinde bulunan Bulgaristan vatandaşları ile daimi temas kapasitesi sağlayacak. Savunma Bakanlığı ise yurt dışı misyonlarda bulunan Bulgar askerlerinin güvenliğinin sağlanması yönünde önlemler alacak.

Toplantı katılımcıları, durum değişikliği olması halinde nüfusun ve ülkenin kritik altyapısına dahil yerlerin korunması için ek tedbirlerin alınmasını kararlaştırdı.

Milli Güvenlik İstişare Kurulu toplantısına Parlamento Başkanı Tsveta Karayançeva, Başbakan Borisov, dışişleri, içişleri, savunma ve maliye bakanları, savunma başkanı, özel daire yöneticileri ve Parlamento’da temsil edilen partilerin temsilcileri katıldı.

Toplantının ardından Cumhurbaşkanı Radev, tarafları gerilimi tırmandıran her çeşit eylemlerden kaçınmaya ve diplomatik araçlarla duruma barışçıl çözüm getirilmesi için diyalog yürütmeye çağırdı. Radev: “ABD ve İran, İran Nükleer Anlaşması kapsamındaki yükümlülüklerini sürdürmeli” yorumunda bulundu.

 

BNR

Reklamlar