Tarih: 12 Ocak 2020
Yazan: Renginar GÜLER
Konu:   Bulgar hükumetinde ipin ucu çekildi ve sökülme başladı.

Şahsi ve kamu çıkarlarının tam örtüştüğü anlar seyrektir. Bulgaristan’da 280 bin kişinin yaşadığı Pleven ilinde içme suyunun kesilmesi, Cumhurbaşkanı Radev’in “Bulgaristan bir bataklık” sözlerini rafa kaldırdı. Aslında Bulgaristan baraj sularının altındaki toprak bile kuraklıktan çatlamış çölden beter bir ülkemiş de, haberimiz yok. Nasıl haberimiz olsun ki, 2018’den beri Pernik sanayi şehrinden 10 kilometre güneydeki “Studena” (Soğuk Su) barajında balık avlamak yasak, yüzmek yasak, hayvanları çanağında sulamak yasak, tarım işleri veya inşaatlar için su almak yasaktı. Anlatılana bakılırsa 1955’te kurulan ve çanağı 25 milyon metre küp su alan bu tesisin birdenbire kuruması, iktidarın yüksek katlarında deprem yarattı.

TV izlemekle geçinenler, baraj suyunu yuttuğu sanılan  Pernik’teki Demir Çelik Tesisinin eski Cumhurbaşkanı Georgi Pırvanov ve Başbakan Boyko Borisov’un mülkünde olduğunu ve bir Yunan Şirketi tarafından işletildiğini öğrendiler.

Radyo dinlemekle zaman törpüleyenler, baraj suyunun “Studena” Hidro Elektrik Santraline akıtıldığını ve elde edilen elektik enerjisinin yüksek fiyatla ulusal elektrik şebekesine satıldığını öğrendiler ve “hiç olmazsa bir işe yaradı” dediler.

Haberi sosyal medyadan alanlar, 63 yaşındaki baraj duvarının 2018 yılında Dünya Bankası “yardım” paralarıyla baraj derinliklerine dayan ve su içinde onarım ustası olan dalgıçlarca sözde onarıldığını hesaba kitaba döktüler. Bu onarım işleri başlarken baraj çanağında 21 milyon ton su varken, bu işleri yönetenler “boşaltın da işimizi zamanında ve kolayca yapalım” demişler ve su akıtılmış. Bu uzman ekip parayı alınca tüymüş, iz falan yok, gören de yok.

İşte böyle bir sürü masal anlatılırken, Pernik sakinlerinin normal şartlarda 100 litre su içtiğini, yemek yapma, temizlik, çamaşır ve başka işlerde kullanarak geçinip gittiğini öğrendik. Hesapların tutması için kalem oynatanlar içme suyu kanal borularının eski ve sızdırdığını da  “kayıp” hanesine 150 litre olarak ekleyince, 250 litre kişi başı günlük tüketim çıktı. Tek damla yağmur düşmese baraj suyunun 3 yıl tüketilmesinin mümkün olmadığı kayda geçti.

Artık Sofya Merkez tutuk evinde yatağına yerleşen III. Boyko Borisov hükümetinin Çevre Bakanı Nenü Dimov ilk sorgulamada susmamış ve birçok ceviz kırıp içlerinin kuru, kurtlu, kavruk ve kokulu olduğunu sorgu yargıçlarına anlatmış.

İlk önce, su işlerinden sorumlu bakan yardımcısını Bakan olarak kendisinin atamadığını, VMRO lideri ve Başbakan Yardımcısı ve Savunma Bakanı Krasimir Karakaçanov tarafından gösterilip atandığını anlatmış. Yok olan baraj suyu, arıtma tesislerinde filtrelenmiş içme suyu olsa da, Pernik şehrindeki Isıtma Tesislerine 2017 Martından beri sanayi suyu olarak 12 milyon levaya satılmış. Gazeteci ve Avrupa Parlamentosu eski milletvekili Barekov’un açıkladığına göre, “baraj suyu için her ay 200 bin ve yılda 2 milyon 400 bin leva rüşvet ödenmiştir.” Bu paralar ilgili katların yetkililerine dağıtılmış ve yıllardır ağızını açan olmamıştır.

Bugün Pernik Su İşleri Genel Müdürü Vitanov ile Pernik ili valisi ve birçok başka yetkili de tutuklandı.

Olayları yakından izlediğini bildiren GERB milletvekili, eski Kültür Bakanı Vejdi Raşidov “Boyko Borisov kor üstünde yürüyor” dedi.

“Pogled info bg” olayla ilgili haberinde büyük sayıda devlet görevlisinin ve özellikle hükumet katlarından yeminlilerin çorap söküğü gibi sokağa atılacağını haber verdi ve olayların çok derinleşmesinin ardında Amerikan makamlarının olduğunu haber verdi.

Hafta sonunda başkentin 30 km kenarındaki Banki kentinde toplanan Bakanlar Kurulu toplantısından karar çıkmadı, fakat basın “Yeni Başsavcı Geşev Başbakan Borisov’tan da güçlü durumda” başlığını attı.

Liberta bg. Yayını çok yakında Amerikan basını Bulgaristan para kaçıran ve Amerikan Doları aklayan Bulgar oligarşi, politikacı ve bakanlarının isimleri ve suçlarıyla ilgili bir açıklamada bulunacak haberini duyurdu.

Sofya “bTV” yayının 2014’te çektiği bir filmi 11 Ocak 2020 tarihinde yayınlarken “Bulgar gümrükçüleri yıllardan beri kör kaz gibi iş yapıyor, ülkeden 1 700 kg para çıkarılırken tek kişi tutuklanmamıştır” savcılıkta 11 bin rüşvet dosyası olduğu bildirildi.

1998 yılında İvan Kostov hükumetinin Devlet Emeklilik kasasından, tüm emeklilerin toplam emekli maaşlarına eşit olan 1 milyar 547 milyon Amerikan Doları arakladığı, emekli maaşlarının  %50 azaltıldığı ve olayın ve 15 bankanın art arda soyularak kapatılması yeniden gündem oldu.

New York’ta DPS Milletvekili ve Ahmet Doğan’ın en yakın adamı olan oligarşi çükündürü Delyan Peevski ve para aklama işinde ustalaşmış daha birkaç kişiye karşı 220 milyon Amerikan Dolar tazminat isteğiyle a.olan dava dosyayı kapayıp karar açıklayacağını ilan etti. Bu dava RİCO kanununa göre yürütüldü. Bulgaristan’dan olaya bakan avukatlar deliller karşısında dillerini yutmuştur. Bu dolandırıcılık ve hırsızlık olayları daha fazla BSP-DPS ortaklığı yıllarına (2005-2009) ilişkindir ve DPS’nin uluslararası mahkeme kararıyla kapatılmasıyla da sonuçlanabilir.

BGSAM ekibi olarak olayları dikkatle izliyoruz.
Bir zahmet siz de bizi izleyiniz.
Hükumet düşerse Bulgaristan Büyük Halk Meclisi seçimi yapılacak ve sistem ve anaya değişikliği mücadelesi başlayacak. Beraber olmak, omuz omuza mücadele kardeşliğine hazırlanmamız gerekiyor.

Lütfen Paylaşınız.
Teşekkürler.

Reklamlar