MAKİNE VE KİMYA ENDÜSTRİSİ ANONİM ŞİRKETİ HAKKINDA KANUN TEKLİFİ KABUL EDİLDİ

Değerli dostlar,

Milli Savunma Bakanlığı ilgilisi MKE A.Ş. kurulması, MKE’nin yapısının, imkan ve kabiliyetlerinin güçlendirilmesi ile AR-GE’ye ağırlık verilerek ürün çeşitliğinin sağlanması, ihracatın artırılması, mal ve hizmet ithalatına vergi muafiyeti gibi önemli düzenlemeler içeren Makine ve Kimya Endüstrisi Anonim Şirketi Hakkında Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.

Makine ve Kimya Endüstrisi Anonim Şirketi Hakkında Kanunun öne çıkan maddelerini ve detaylı halini bulabileceğiniz linki sizlerle paylaşıyoruz.

Makine ve Kimya Endüstrisi Anonim Şirketi Hakkında Kanun Teklifi Aşağıdaki Düzenlemeleri İçeriyor;

  • Özel hukuk hükümlerine tabi, başlangıç sermayesi bir milyar iki yüz milyon Türk Lirası olan sermayesinin tamamı Hazineye ait Milli Savunma Bakanlığı ilgilisi bir kamu şirketi olarak Makine ve Kimya Endüstrisi Anonim Şirketi (MKE A.Ş.) kurulacaktır.
  • Hazinenin şirket pay sahipliğine dayanan oy, yönetim, temsil, denetim gibi hak ve yetkileri Milli Savunma Bakanlığı tarafından kullanılacak; ancak esas sözleşmesi ve işletme bütçesi ile ilgili olarak Hazine ve Maliye Bakanlığının görüşü alınacaktır.
  • Milli güvenlik hedefleri doğrultusunda askeri ve sivil amaçlı; her çeşit silah, mühimmat, patlayıcı ve kimyasal madde, makine, teçhizat, malzeme, hammadde, cihaz, sistem ve platformları üretme, pazarlama ve ticaretini yapma, araştırma-geliştirme, ürün geliştirme ve mühendislik faaliyetleri, modernizasyon, tasarım başta olmak üzere amaçlarını gerçekleştirebilmek adına yerine getireceği birtakım faaliyetlere ve bu faaliyetleri gerçekleştirirken sahip olduğu yetkilere yer verilmiştir.
  • Şirket, yüklendiği taahhütleri daha etkin şekilde yerine getirmek amacıyla Milli Savunma Bakanlığı envanterinde bulunan hammadde, malzeme, araç-gereç, cihaz, teçhizat, yedek parça, sistem, alt sistem ve benzerleri ile bina, fabrika, imalathane, atölye, işyeri ve benzeri taşınmazlar, arazi, platform, silah, mühimmat, ekipman, sistem ve alt sistemler ile altyapı ve test merkezlerini kullanabilecektir. Ayrıca Kanunda yer verilen faaliyetleri gerçekleştirmek için, yurt içi ve yurt dışında şirket kurma, şirket satın alma, bu şirketlere iştirak etme, gerektiğinde yurt içi ve yurt dışında şube/temsilcilik açma yetkisinin yanı sıra millî güvenlik ve ulusal kalkınma içeren yatırım projeleri için Cumhurbaşkanı Kararı ile kamulaştırma yapma yetkisine sahip olacaktır.
  • Kurumun hâlihazırda sahip olduğu, üretim faaliyetlerinde hammadde olarak kullanmak ve değerlendirmek amacıyla kamu kurum ve kuruluşlarından hurda malzemeyi alma ve değerlendirme yetkisi de devam edecektir.
  • Şirketin denetim mekanizmalarından biri olarak bağımsız denetimi ile ilgili olarak; Şirket Genel Kurul kararı ile belirlenecek bağımsız denetim kuruluşu tarafından denetime tabi tutulacak ve hazırlanan rapor, Genel Kurula sunulmasını müteakip Şirket tarafından Milli Savunma Bakanlığı ve Hazine ve Maliye Bakanlığı’na gönderilecektir.
  • MKE A.Ş.’nin, KİT mevzuatından çıkarılması amacıyla düzenleme yapılmaktadır. Ayrıca, 4458 sayılı Gümrük Kanununun 167 nci maddesine ilave edilecek ibare ile MKE A.Ş. nin faaliyet alanı kapsamında ithal edeceği mal ve hizmetler gümrük vergisinden muaf tutulacaktır. Böylece Millî Savunma Bakanlığı ve güvenlik güçlerinin ihtiyaçlarını her daim tedarik edecek olan MKE A.Ş.’nin bu sebeple yapacağı ithalat işlemlerinde zaman kaybının önüne geçilecektir.

Daha detaylı bilgi için;

https://www.tbmm.gov.tr/sirasayi/donem27/yil01/ss275.pdf

Güncel haber, açıklama ve paylaşımlarımız için sosyal medya hesaplarımıza ve İOS-Android Bülent Turan uygulamamıza aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz:

Twitter: https://twitter.com/turanbulent

Facebook: https://www.facebook.com/trnblnt

Instagram: https://www.instagram.com/avbturan/

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCL6Ha5NGdY36j6O19Do4UzA

Bülent Turan Mobil Uygulama;

İOS: https://apps.apple.com/tr/app/bulent-turan/id1438759180?l=tr

Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=app.kaysajans.bturan

Çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim.

Selam ve saygılarımla…

Av.Bülent TURAN

Çanakkale Milletvekili

AK Parti Grup Başkanvekili

Reklamlar