“Biz başkentli çocuklarız. İstediğimiz her şeyi neredeyse saniyesinde elde ediyoruz. Evimiz, yiyeceğimiz ve sosyal ortamımız var. Tüm insanlar bizim kadar şanslı mı acaba diye düşündük? Gerçek şu ki, yıkılmak üzere olan evlerde yaşayan, kıt kanaat geçinen ve iki ucu bir araya zar zor getiren insanlar var. Günü gününe yaşayan bu insanlar hakkında az biliniyor, ilgilenen de neredeyse olmuyor.”

Bu sözler Sofya’da bulunan “Prof. İvan Apostolov” Özel İngiliz Lisesi’nde okuyan 11 M sınıfı öğrencilerine aittir. Okullu çocuklar, Vidin ili Prolaznitsa, Graniçak, Kraçimir ve Struindol köylerini ziyaret etmeye ve oradaki yaşlılara imkanları çerçevesinde yardım etmeye karar verdi. Aslında, gönüllü girişime katılma işi, kendilerine okudukları okul tarafından görev olarak verildi. Ancak gençler sırf belirli bir amacı desteklemeyi ve bunun için para toplamayı değil, organizasyonda yer alarak girişimin her adımına bizzat katılmayı seçtiler.

“Ne tür bir girişimi seçmek istediğimizi tartışırken, sınıf öğretmenimiz Atanas Dimitrov, Bulgaristan’ın kuzeybatısındaki köylere giderek insanlara yardım eden bir kızdan bahsetti bize. Bu fikirden esinlenerek buna benzer bir şey yapmaya karar verdik” diyor “Misyon İyilik” inisiyatifini anlatan için Margarita Strateva.

Öğrenciler, yaklaşık 10’ar kişinin yaşadığı dört ıssız köy seçti. Dükkanı bile olmayan bu köylerde getirilen tek şey ekmektir. Köylüler hakkında hiçbir şey bilmeyen gençler, köyde kalacakları süre içinde mümkün olduğu kadar çok şey öğrenmek konusunda epey heveslidir.

“1 ve 2 Aralık olmak üzere iki gün ayırdık, daha ilk gün evlerine girmemize izin vereceklerini zannetmiyorum” – diyor Dimitar Stoyanov. Bu yüzden önce onları tanımak ve onlarla kendileri hakkında konuşup eskiden ne yaptıklarını, nasıl bir hayat sürdüklerini öğrenmek için gideceğiz. Yiyecek ve giyim yardımı vermek istiyoruz, çünkü bunların önemli olduğunu düşünüyoruz. Bunun sosyal temas anlamında da önemli olduğunu düşünüyoruz, çünkü yakın zamanda onların etrafında genç insanların olduğunu düşünmüyorum, oysa insanların anlatacak bir şeyleri var. Biz ise dinlemek ve daha sonra da dünyayla paylaşmak istiyoruz.” 

11 M sınıf öğrencileri, ilk bakışta hayır işleri ile pek alakalı olmayan Ekonomi ve Yönetim okumakta. Ancak öğrenciler, organizasyon ve ekip çalışması ile ilgili okuduklarının, giriştikleri hayır işinde faydalı olduğunu paylaşıyorlar. Başlattıkları girişim ise büyü destek görüyor:

“Benim ailem böyle bir girişim olduğunu duyunca çok sevindi, hatta ben dahil olup olmadığımı sordular. En iyi arkadaşım da katılmak istediğini söyledi“– diyor Dimitar. Margarita ise şunları ekliyor:

“Aslında, birçok insan bize yardım etti, birçok arkadaşım da katıldı, ki bu beni şaşırttı. Etrafımızdaki insanlara ilham verdiğim için çok seviniyorum. Ailem de bundan dolayı gurur duyuyor.”

Gençler, ıssızlaşan köylerdeki yaşlılara, dayanıklı ürünler, konserveler, tuvalet kağıdı, elbise götürecek. Bu amaçla, 23 ve 24 Kasım’da her birimizin bağışlarını verebileceği bir toplama noktası açacaklar. Ayrıca bir bağış hesabı açıldı ve toplanan paralarla gıda ve ilaç alınacak, elektrik faturaları ödenecek, yaşlı insanların diğer ihtiyaçları karşılanacak.

“Bu yaşlılara yardımımızı devam ettirmek istiyoruz. İnsanların kendilerinden başka birisini düşünmelerini sağladığımız için çok memnunuz. Sadece şehirdeki yoğun yaşamlarına odaklanmak değil de, köylerde neler olduğunu, insanların orada nasıl yaşadığını ve onlara nasıl yardım edilebileceğini düşünmelerini istiyoruz. Bağışlanan paranın büyük miktarda olmasına bile gerek yok, kendilerinden bir şeyler bağışlasınlar yeter”– diyor Dimitar Stoyanov.

“Evet, hayır işini devam ettirmek istiyoruz çünkü hepimizin üzerinde çok olumlu bir etkisi var, bize çok önemli deneyim kazandırıyor ve eğer insanları da memnun edersek, ne mutlu bize” – diyor Margarita Strateva ve sözlerini şöyle noktalıyor: “Sınıf öğretmenimiz bize daha iyi insanlar olmayı öğretiyor, çünkü günümüzde her şey şehirde çok yoğun, herkes telefon ya da bilgisayarına bakıyor ve birbirimize insanca davranmayı unutuyoruz.”

Toplama merkezi:

23-24 Kasım “Osogovo” sok. No:30Business Effect , kat.2 saat 15:00 ila saat 19:00 arasında

Bağış hesabı:

Fibank
BG16FINV91502017242684 BGN

Мисия Добро/ Misyon İyilik

(Elena Altimirska)

Fotoğraflar: arşiv ve özel arşiv

Çeviri: Habil Habilov, BNR

Reklamlar