Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Eğitim ve Öğretim İzleme Raporu’nda izlenen politikalar sonucunda üye devletlerin ilerleme kaydettiği belirtildi. Raporda Bulgaristan için olumlu olarak belirtilen birşey çocukların okuldan erken ayrılması eğiliminin üstesinden gelinmesidir.

2017 yılında okuldan erken ayrılan öğrencilerin oranı yüzde 13,7’dir, bu oran 2018’de yüzde 1 oranında azalmıştır. 2020 yılına kadar ulusal hedef, bu oranın yüzde 11’e düşürülmesidir. Avrupa ortalaması yüzde 10,5’dir.

Gelecek İçin Eğitim Forumu’nda konuşan Eğitim ve Bilim Bakan Yardımcısı Denitsa Saçeva, “Risk altındaki çocuklar için bir bilgi platformu geliştirdik. Böylece şu anda bakanlık neredeyse 150 000 çocuğun okuldan erken ayrıldığına dair daha fazla bilgiye sahip. Erken çocukluk dönemde 8000 çocuğun kendi rızası ile okula gitmeye başladı. Ana dili Bulgarca olmayan tüm çocukların eğitim sistemine dahil olması, geleceği ve iş dünyasını ilgilendiren önemli bir konudur” diye kaydetti.

En son endişe veren istatistik verilerine göre çocukların % 40’ı okur-yazar değildir.

Bakan Yardımcısı,” Gençleri öğretmenlik mesleğine çekmek hala Eğitim ve Bilim Bakanlığının (MON) karşılaştığı güçlüklerden biridir. Ücretlerin artması ve öğretmenlere sağlanan iyi sosyal avantajların yanı sıra mesleğin dijitalleşmesi ve modernleştirilmesi ve iş dünyası ile daha yakın ilişki yönünde çalışmak gerekir” diye vurguladı.

Avrupa Komisyonu Eğitim ve Öğretim İzleme Raporu’nda Avrupa’da eğitim sistemlerinin karşılaştığı temel sorunların analizi ve sosyal ihtiyaçları ve işgücü piyasası ihtiyaçlarını daha iyi destekleyen politikalar sunulmuştur.

Rapor, ülke karşılaştırmaları ve her bir ülke hakkında 28 detaylı rapor içeriyor. Son rapora göre, 15 yaşındaki öğrenciler arasında okuması zayıf olanların sayısı, 2014 yılına göre % 2 oranında arttı. Bu öğrencilerin % 42’sinin matematiğinin de zayıf olduğu ortaya çıkıyor. Romanların eğitim sistemine dahil edilmesi bir zorluk olmaya devam ediyor.

Avrupa Komisyonu Eğitim ve Öğretim İzleme Raporu’nda ülkemizin okul öncesi ve okul eğitimine çok az yatırım yaptığı kaydedildi. Bulgaristan’da gelir eşitsizliği AB’de en yüksek oranda olanlardan biridir. Verilerden ebeveynlerin sosyal-ekonomik durumunun, öğrencilerin eğitim düzeyi üzerinde önemli bir etkisi olduğu anlaşıldı.
Saçeva,”Geleceğin meslekleri hala bilinmemekte, ama kesinlikle teknolojiyle ilgili olacaklar” diye belirtti.

Bu nedenle MON programlarını dijitalleşmeye odaklanmıştır. Bulgaristan hala eğitimde yenilik konusunda AB ülkeleri arasında son sıralarda yer almaktadır. Önümüzdeki iki yıl içerisinde Eğitim ve Bilim Bakanlığı, Bulgaristan’da eğitim sisteminin sayısallaştırılması için 50 milyon avroluk büyük ölçekli bir projeyi hayata geçirecek.

Daha önce teknoloji ile ilgili olmayan meslekler için bile dijital beceriler gereklidir. Bulgaristan vatandaşlarının % 58’i interneti kullanıyor, ancak onların çoğu işgücü piyasasına iyi entegre olmalarına izin veren dijital becerilere sahip değiller.

Saçeva ayrıca yaratıcılık, uyarlanabilirlik, esneklik gibi sosyal becerileri de vurguladı, çünkü çocukların çoğunun birkaç meslekte çalışacağını düşünüyor.

Gelecek İçin Eğitim Forumu ayrıca, iş piyasası için öğrencileri hazırlayacak yetkinlikleri geliştirmek, modernleştirmek ve yaratmak amacıyla işletmeler ve eğitim kurumları arasındaki işbirliği fırsatlarını da kapsamaktadır.

Geleneksel mesleklerin çoğunun ortadan kalkması bekleniyor. Ancak uzmanlar önümüzdeki yıllarda yaklaşık 50 yeni mesleğin ortaya çıkacağını söyleyerek insanları rahatlattılar. Hepsi, teknolojinin hızlı gelişimi ile ilgili olacaktır.

Foruma eğitim alanında faaliyet gösteren 30 sivil toplum örgütünün, 40 uluslararası ve Bulgar şirketinin temsilcileri, üniversite öğretim üyeleri ve öğretmenler katıldı.

Reklamlar