Memleketimizin Kuzey Batısı Bulgaristan’dan kopuyor ve Romanya’nın hukuksal egemenliğine geçiyor. Bulgaristan Blitz elektronik haber merkezinden yayınlanan bu haber 5 212 919kişi tarafından tıklandı ve 1 saatte 42 yorum aldı. Bulgar basınında şok etkisi yaratan bu gelişme, Vratsa, Montana ve Vidin illerini, Lom ve Kozladuy belediyelerini içine alan Kuzey Batı Bulgaristan’da gizli girişim komiteleri kurulmuş ve bunlar ülkenin bu coğrafya bölgesinin hukuksal olarak Romanya’ya bağlanmasında ısrar ediyor.

“Konkurent” adlı haber ajansından gelen bilgilere göre, yayınlanan bir bildiride, “Bulgaristan’da bizi düşünen yok, Bulgaristan’dan kopup Romanya’ya bağlanmamız zamanı geldi. Ocak 2018’den başlayarak Romanya’da  asgari ücret 400 Euro, ortalama ücret 800 Euro oluyor. Bulgaristan’a vergi ödememize gerek kalmadı. Bulgaristan’da 200 Euro maaş ve 100 Euro emekli maaşıyla bizimle alay ediyorlar.”

Bölgede yapılan gizli toplantılarda bu konu tartışılmıştır. Bu toplantıları düzenleyenler Birinci Dünya Savaşındansonra Romanya’dan  kovulan ve Bulgaristan’a yerleşen, isimleri değiştirilen Ulahlar ve % 80’ni işsiz olan Bulgar Çingeneleridir. Halk tarafından desteklenen bu gelişme, hukusal ayrılmayı ilk adım olarak gösterirken devrimci atılım başlıyor pankartı yükseltti.

Yaşamaya çalıştığımız hayat hayat değil, 30 seneden beri aldatılıyoruz, devrim adım atmaya hazırız deyen girişim komiteleri üyeleri, halkı uyandırmaya ve ayrılma yolunda birleştirmeye büyük çaba gösteriyor.

Her sabah İkinci Tuna Köprüsü üzerinden Romanya’ya geçen binlerce kişi Romanya’da ayda en az 500 Euro – 1000 leva – kazandıklarını ve böyle geçindiklerini anlatıyor ve idari ve hukuksal olarak Bulgaristan’da kalmamızın bir anlmı yok, diyorlar.

 

Reklamlar