Kırcaali Belediye Kültür Merkezi’nde 21. Asır Yeşil Dalga Avrupa Ekoloji Festivali’nin 8’incisinin açılışı yapıldı. Kırcaali Belediyesi artık üçüncü yıl bu festivale 27-29 Eylül 2013 tarihlerinde ev sahipliği yapıyor. Pazar gününe kadar sürecek olan festival, Avrupa Komisyonu Bulgaristan Temsilciliği, Avrupa Ekoloji Festivali Vakfı tarafından Kırcaali Belediyesinin partnerliğiyle gerçekleştiriliyor. kircaali-3-avrupa-ekoloji-festivali
Açılışta Kırcaali Belediye Başkanı Müh. Hasan Azis, Çevre ve Su Bakan Yardımcısı Çavdar Georgiev, Avrupa Birliği (AB) Milletvekili Metin Kazak, çok sayıda ünlü Bulgar ve yabancı TV rejisörleri, ressamlar, çevreci, sivil toplum örgüt temsilcileri, lise öğrencisi ve vatandaş bulundular.
Avrupa Ekoloji Festivali Vakfı’nın Yönetim Kurulu Başkanı Nevena Pramatarova katılımcıları ve Kırcaalileri selamlama konuşmasında Kırcaali Belediye Başkanı Hasan Azis’e foruma yaptığı ev sahipliğinden dolayı teşekkürlerini sundu.

Ardından ev sahibi konumundaki Hasan Azis, organizatörleri, konukları ve katılımcıları festivalin açılışıyla selamladı, başarılar diledi. Müh. Azis, bizzat milletvekili Metin Kazak’a ve Avrupa Ekoloji Festivali Vakfı Meclis Başkanı Tsvetan Tsvetanov’a Kırcaali’nin uluslararası düzeyde yapılan bir ekoloji festivaline ev sahipliği yapması için bulundukları girişimden dolayı özel teşekkürlerini sundu. Başkan, “Son üç yılda çevre konularında filmlerin tanıtıldığı bu uluslararası ekoloji forumunu başarıyla gerçekleştirmekteyiz. Kırcaalilerin çevre sorunlarının nasıl, ne zaman ve ne şekilde oluştuklarını öğrenme fırsatları var” diye kaydetti.

AB Milletvekili Metin Kazak, “Bu etkinlik münasebetiyle artık üçüncü kez Kırcaali’de bulunmaktan büyük memnuniyet duyuyorum” dedi. Sayın Kazak, Kırcaali Belediye Başkanı Hasan Azis’in organizatörlerin davetine karşı duyarlılık göstererek, bu yılki ekoloji festivalini ve kapsamında ek olarak yapılan çevre korunmasına ilişkin tüm etkinlikleri desteklemeyi kabul etmesinden dolayı büyük memnuniyet duyduğunu ifade etti.

Katılımcıları Çevre ve Su Bakanı Yardımcısı Çavdar Georgiev de selamladı. Georgiev, Çevre ve Su Bakanı İskra Mihaylova’nın adından tebrik mektubunu okudu.

Bu yılki festival kapsamında Kırcaali Belediyesi’nden öğrenci ve vatandaşlara acil durumlarda ilk yardım ve yapılması gerekenler konusunda eğitim verileceği açıklandı.

21. Asır Yeşil Dalga Avrupa Ekoloji Festivali bu türde ülkede yapılan tek festival. Geleneksel ekoloji forumu haline gelen etkinlik, uluslararası çapta tanındı ve ün kazandı. Festival, ekoloji konulu modern ürünler tanıtmayı ve geniş halk kitlesini ekoloji sorunlarla tanıştırmayı amaçlıyor. Aynı zamanda festival esnasında yeni rekabet edecek düzeyde film ve basın ürünlerin yaratılması hedefleniyor. Organizatörler, böylece insan hayatının ve doğanın korunmasına katkıda bulunan toplumun ekoloji kültürünün yükseleceğine inanıyorlar.

Festival programında, bu yıl önde gelen Avrupa ve dünya basın kuruluşlarının 24 ülkeden bağımsız yapımcı ve ekoloji teşkilatlarının hazırladığı 70 film ve TV programları yarışıyor.

Festival esnasında üç gün boyunca Kırcaali Kültür Evi’nin iki salonunda ekoloji ve çevre sorunlarını ele alan filmler beyaz perdede aksedilecek. Ayrıca çevreyi ele alan resimler sergilenecek, yuvarlak masa toplantıları düzenlenecek ve başka faaliyetlerde bulunulacak.

Festivalin son gününde Rumyana Taslakova’nın başkanlığında önde gelen basın uzmanları ve profesyonel kişilerden oluşan uluslararası jürinin belirlediği ayrı kategorilerde en iyi ekoloji üretimleri için ödüller verilecek. Çevre konulu en iyi belgeseller, Aralık ayında başkent Sofya’da düzenlenecek olan Ekoloji Haftasında gösterime sunulacak.

21. Asır Yeşil Dalga Avrupa Ekoloji Festivali’nin tüm programı Kırcaali Belediyesi’nin resmi sitesinde bulunabilir.

 

Resmiye Mümin – Kırcaali Haber

Reklamlar