Geleneksel olarak 1 Mayıs’ta Kırcaali’nin Gorna Krepost (Karallar) köyünde düzenlenen maye şenliğinde daha fazla para yardımı toplamak amacıyla sembolik yapılan açık artırmayla türbeye verilen hayvanlar ve çeşitli eşyalar satılarak, 10 000 leva toplandı. Toplanılan yardım paraları, gelecek yılki mahya şenliği organizasyonu için harcanacaktır.

Geçen yıla kıyasla Gorna Krepost (Karallar) köyünde düzenlenen geleneksel maye şenliğine ilgi oldukça büyüktü. Köy muhtarı Tuncay Şaban’ın ifadelerine göre şenliğe etraf köyler Lyulyakovo, Stremtsi (Göklemezler), Dolna Krepost sakinleri ve Türkiye’den gelen çok sayıda göçmen olmak üzere yaklaşık 1500 kişi katıldı.

Alevi topluluğu tarafından düzenlenen maye şenliğini katılımıyla şereflendirenler arasında Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) Genel Başkan Yardımcısı ve Kırcaali Belediye Başkanı Müh. Hasan Azis, HÖH Kırcaali İl Başkanı Müh. İzzet Şaban, HÖH Milletvekili Adlen Şevket, HÖH Kırcaali İlçe Başkanı ve Kırcaali Belediye Başkan Yardımcısı Mümün Ali, Kırcaali Belediye Başkan Yardımcısı Tuncay Şükrü, HÖH Gençlik Kolları Kırcaali İl Başkanı Bayram Bayram ve kısa bir süre önce göreve yeniden seçilen Güney Bulgaristan Cem Vakfı Başkanı Mustafa Ali bulunuyor.

Gorna Krepost köyünün doğu kısmında yerli Alevi halkının çok hürmet ettiği erenler evliyası Hıdır Baba Türbesi bulunuyor.

Maye şenliğine katılanlar, türbede onun mezarı başında ellerini bağlayarak, dua okurlar ve ayrıca camide Hıdır Baba için gerçekleştirilen mevlit merasimine katılırlar.

 

Güner Şükrü, Kırcaali Haber

Reklamlar