Pazar günü Şumnu ili Hitrino (Şeytancık) ilçesi Çerna (Karalar) köyünde efsanevi pehlivan Koca Yusuf’un anısına yağlı güreş turnuvası düzenlendi. Koca Yusuf’un memleketi böyle bir yarışmaya dokuzuncu kez ev sahipliği yaptı. Turnuvaya Bulgaristan, Türkiye, Kuzey Makedonya, Yunanistan, Kıbrıs, Romanya, Moldova, Ukrayna ve Arnavutluk’tan pehlivanlar katıldı. Hitrino Belediyesi tarafından düzenlenen etkinlik, Türk belediyeleri tarafından desteklendi.

2011 yılında Hitrino’da Şumnulu heykeltıraş Behçet Danacı tarafından hazırlanan Koca Yusuf Heykeli dikildi. Koca Yusuf’un köyünde doğduğu ev müze kompleksine çevrildi. 1864 yılında Çerna köyünde dünyaya gelen Koca Yusuf, Şumnu bölgesinde düzenlenen güreş turnuvalarına katıldı ve 10 yıl boyunca rakibi olan yerli pehlivanları mağlup etti. Daha sonra Avrupa ve Amerika’da düzenlenen turnuvalarda yarışan efsanevi güreşçi, art arda başpehlivanlıklar kazandı. 1898’de memleketine geri dönmeye karar verdi. New York’tan Fransız bandıralı La Bourgogne transatlantiği ile yola çıkan Koca Yusuf, geminin kaza geçirip batması sonucunda diğer yolcularla birlikte boğularak hayatını kaybetti. Koca Yusuf, bugüne dek Türkiye’de efsanevi, yarı mitolojik bir figür, doğup büyüdüğü Cerna köyü ise mübarek bir yer olarak kabul edilir.  

Çerna köyündeki yağlı güreş turnuvası programı, müze kompleksi önünde Koca Yusuf’un büstüne çelenk konulmasıyla başladı. Hitrino Belediye Başkanı Nuridin İsmail ve Türkiye’den gelen resmi davetlilerin yanı sıra efsane güreşçinin çok sayıda hayranı da bir minnettarlık ifadesi olarak büstüne çelenk ve çiçek koydular. Öğle saatlerinde yağlı güreş turnuvası programının asıl kısmı Çerna köyünün yakınında özel olarak hazırlanan güreş sahasında başladı. Farklı kategorilerde düzenlenen yarışmaya bu yıl 300’e yakın pehlivan katıldı. En çok çekişmeli geçen karşılaşmalar ise en ağır sıklet kategorisinde başpehlivanların mücadeleleri oldu.

Başpehlivanlık kategorisinin kazananı, finalde yine Türkiye’den Sivaslı Baki Şahin’i yenen Türkiye’den Seçkin Duman oldu. Üçüncülüğü yine Türkiye’nin iki temsilcisi- Semih Turgut ve Mustafa Yenisancak paylaştılar. Başaltı kategorisinde Samsunlu Enes Kesler finalde Sivaslı Burak Şahin’i yenerek birinci olurken Sakaryalı Alparslan Tekmen ise üçüncü oldu. Organizatörler tarafından dereceye giren tüm güreşçilere para ödülü verildi. Ayrıca Şumnulu iş insanı Samet Nuridin tarafından Kocaeli İzmitli Başpehlivan Seçkin Duman’a teşvik ödülü olarak bir dana verdi. Daha alt kategoride birinci olan Samsunlu güreşçi Enes Kesler de bir teşvik ödülünün sahibi oldu.

Kırcaali Haber

Reklamlar