Boyko Borisov’un Sofya’da Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ile gerçekleştirdiği ikili görüşmede Yuncker, “Bu aşamada Batı Balkan ülkelerinden hiçbiri AB’ye girmek için gerekli şartları tam olarak karşılamıyor” diye kaydetti.

AB Komisyonu Başkanı,” AB’ye katılmak isteyenler, tüm katılım kriterlerini ve koşullarını karşılamalıdır, ancak bu aşamada hiçbiri tüm koşulları yerine getirmiyor, ancak bu ülkelerde muazzam ilerleme kaydedildi. Toplumu yok eden yolsuzluklara karşı birlikte çalışmak ve organize suçla etkili bir mücadele etme ihtiyacını vurguluyorum” diye ekledi.

Yuncker, “AB, Batı Balkan ortaklarımızın AB perspektiflerine güçlü bir şekilde angaje olmaya devam ediyor. Bu konuda çalışmak için elimizden gelenin en iyisini yapacağız ve aynı isteği ortaklarımızda da görmekteyim. Onlar da AB üyeliği için gerekli reformları yapmak istiyorlar” dedi.

AB Komisyonu Başkanı, “Göreve geldiğimde bu komisyonun görev süresinin sonuna kadar her hangi bir Batı Balkan ülkesinin AB’ye üye olamayacağını söylemiştim ve bunun arkadaşlarımın üzülmesine neden olduğunu gördüm. Ve sonra niyetlerimi açıklığa kavuşturmam icap etti, diğer bir deyişle bu ortaklarımızla katılım sürecini hızlandırmak, aday statüsünün ne olacağını ve katılımın ne zaman gerçekleşeceğini görmek zorundaydım. Bu katılım, tüm koşulların karşılanması halinde muhtemelen 2025’in sonunda gerçekleşecek” diye vurguladı.

Yuncker, “AB’ye katılmak isteyen tüm ülkeler, katılmadan önce ikili toprak çatışmalarını sonlandırmış olmalı” diye keskin bir tonla konuştu.

Yuncker,” Şu ana kadar Bulgaristan Dönem Başkanlığı’nın sonuçları çok iyi. Bulgaristan, çalışmalarının kalitesiyle bizi etkiledi ve umarım bunu söylemem bu ülkenin vatandaşlarını şaşırtmaz. Bulgarlar, liderlerinin başkanlığı yürütmek için kullandıkları yollardan dolayı gurur duyabilirler” diye ekledi.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar