Meclis Genel Kurulunda görüşmelerin ardından ikinci okumada Gümrük Kanunu ve Katma Değer Vergisi Kanunu’nda değişiklikler yapılmasına ilişkin kanun tasarısı kabul edildi.

Yapılan değişiklerle perakende satış noktalarında kullanılan yazarkasa ve onunla ilgili yazılımların üreticileri, distribütörleri ve kullanıcılarına yönelik daha katı şartlar getirildi.

Ancak değişikliklerin kabul edilmesinden sadece bir gün sonra kanunda bunun için öngörülen süreye uyulmayacağı anlaşıldı.

BTV’ye konuşan Meclis Bütçe Komisyonu Başkanı Menda Stoyanova, eski yazarkasaların bu yılsonuna kadar değiştirilmesi planlandığını söyledi. Bununla birlikte ek şartlar getirildiğinden bu neredeyse kesinlikle olmayacaktır. Stoyanova, yazarkasa yenileme süresinin ne kadar uzatılacağı konusunda her hangi bir tahminde bulunmadı.

Kanunda yapılan değişikliklere göre yazarkasa üreticileri ve distribütörlerin Ulusal Gelir Dairesi’ne (NAP) satış yönetimi yazılımının şartlara uyduğuna ilişkin beyanname vermesi gerekecek. Ayrıca yazılımın veritabanındaki bilgileri değiştiremeyeceği, silmeyeceği veya manipüle edemediği de beyan edilecektir. Stoyanova’nın ifadelerine göre, müşterilere verilen, ancak NAP sistemine kaydedilmemiş hayali nakit makbuz vakaları oldu.

Muhtemelen 2-3 yaşındaki yeni yazarkasalara ait yazılımların yalnızca güncellenmesi gerekeceğini vurgulayan Bütçe Komisyonu Başkanı, “ 6-7 yaşlarındaki ve daha eski olanları değiştirmeye neredeyse kesinlikle ihtiyaç duyulacaktır” diye belirtti.

Stoyanova, “NAP, gelişen teknolojiye ayak uydurmak zorundadır. Yazarkasa raporları tutarlarının kontrolü de öyle” dedi.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar