Çikolata herkes tarafından sevilen, karşı konulması güç bir tat. Bu güzel kakaolu- sütlü tatlıdan birkaç parça tatmadığımız gün neredeyse yok. Ancak bazı insanlar için bu lezzet yasak sayılır. Bazı kişiler çikolatada bulunan süt ürünleri ve glutene karşı alerji geliştiriyor. Plovdiv’den İvalina ve İvan İlçev ailesi de gluten ve sütten alerji olan bir aile. Çikolatadan vazgeçmeyen aile, kendi çikolata krallığını kurmayı seçmiş ve doğup, büyüdükleri şehirde kalmış. Bu maceraya onları iten neydi?

Снимка

Her şey bir sağlık probleminden başladı. Bizim oğlumuzun süt ve süt mamullerine karşı ağır alerjisi var. Uzun süre ona özel katkısı ve sütü olmayan bir çikolata nasıl hazırlarız diye düşündük. İvan İlçev, ikinci doğumdan sonra eşinin glutene alerji geliştirdiğini söyledi. Bunun ardından ne gluten, ne de süt içermeyen bir çikolata icat etme fikrine kapılır aile. Kakao tanecikleri aldık ve çok başarılı olan bir tarif uygulamaya başladık. Buna babamın katkısı oldu, çünkü o gıda mühendisi. Zamanla daha büyük oranda çikolata üretmeye başladık ve böylece bunu ana iş olarak yapmayı tercih ettik. Tarifimizi daha çok insanlarla paylaşmaya başladık, süt ve gluten alerjisi olanların ilgisini çektik.

Aile şu an “Çikolata Krallığı” tesislerinde üretilen sekiz çeşit çikolata sunuyor. Onlar çok eski bir teknolojiyle üretiliyor, kakao elde taç değirmende öğütülüyor.

Hammade Ekvador’dan ithal ediliyor. İvan, BBC’den gazetecilerin yaptığı bir araştırmada bu Latin Amerika ülkesindeki çikolatanın en iyi olduğunu saptadıklarını söyledi. Onlar da dünyanın en iyi çikolata hammaddesiyle çalışıyor.

Снимка

Aile tarifinin diğer ürünleri ise kakao taneleri çayı ve montezuma içeceği. İvan İlçev daha şunları söyledi:

Çayımız sadece ülke için değil, ülke dışında da eşisz, benzersiz sayılır. Bir yıl önce Almanya’da büyük bir fuara katıldım, orada bir Alman bana kendisinin icat ettiği bir içecek gösterdi ve kakao tanelerinden yenilikçi yöntemle çay ürettiğini söyledi. Ben ise kendi çayımızı ona gösterdiğimde ve bizim artık bu ürünü ürettiğimizi anlattığımda çok şaşırdı. Montezuma içeceği kakao tanelerinden yapılıyor. Onlar parçalanıp bir pakete konuluyor. Kakao suda eriyince, yağından bir kısmını suya salgılıyor ve içecek çok güzel aromalı oluyor. Çaylarımızdan birini soğuk çay olarak sunuyoruz. 

Yoğun işleri ve üretim ile satışla ilgili çalışmalarına rağmen İlçev ailesi işlerini geliştirmeye, farklı fuarlara ve yarışmalara katılmaktan da geri kalmıyor. 2016 yılında kurulmasından bu yana şirket Bulgaristan ve İngiltere’de fuarlarda ödüller aldı, birçok yerde ürünlerini sergiledi.

 

Çeviri: Sevda Dükkancı

Reklamlar