2017 yılında Bulgaristan, lavanta üretimi, lavanta yağ miktarı ve lavanta yağ ihracatında Fransa’yı sollayarak dünya lideri oldu. Eskiden lavantanın Bulgaristan’ın ünlü Gül Vadisinde, gül bahçeleriyle yanyana olduğunu ve lavantanın bu bölgede yetiştiğini kabul ediyorduk. Ancak yıllar geçti, lavanta gerek kolay işlenmesinden, gerekse sağladığı gelirden dolayı tütünün yerini aldı ve ülkemizin “Buğday ambarı” olarak bilinen Dobruca’da da baharda çimen yeşil buğday tarlalarıyla yanyana herkes de hayranlık uyandıran mor çiçekli lavanta tarlalarını da görmeye alıştık.

Dobriç’in Tervel belediyesine bağlı Zırnevo köyünde uzun yıllar boyunca mısır, ayçiçek, yonca ve son 10-15 yıldır revaçta olan kabak yetiştiriliyordu. Fakat lavanta, bütün bu bitkileri sollayarak yerli çiftçilerin deyim yerindeyse gönüllerinde “taht kurmuş”. Bu işin önderi de köylülerden Ridvan Ormancı olmuş.

Ailesi 2002 yılında ilk defa lavanta fidanı dikmiş ve her yıl dikilen arazileri genişletmiş. Bugün aile 47 dekar lavanta işliyor. Bununla yetinmiyor “Zemedeliye” Tarım Fonunun sağladığı bir programdan da yararlanarak ceviz bahçesi de dikmiş. Mis kokulu lavantanın kullanım alanlarını, işlemesinin verdiği zevki ve mutluluğu hiç kimse Rıdvan Ormancı kadar güzel anlatmamıştı.

Ses kaydını dinlemek için tıklayınız.

 

Şevkiye Çakır, BNR

Reklamlar