Türkiye Cumhuriyeti İstiklal Marşı kabulünün 98. yıldönümünü ve Mehmet Akif Ersoy Anma Günü nedeniyle Filibe’de bir etkinlik düzenlendi. Paisiy Hilendarski Üniversitesi Türk Dili Bölümü öğrencileri tarafından hazırlanıp sunulan “Milletin Sesi Mehmet Akif Ersoy” adlı program, Plovdiv (Filibe) Üniversitesi Türk Dili ve Kültürü Kütüphanesinde düzenlendi. Çok sayıda üniversiteli öğrencinin katıldığı etkinlikte T.C. Filibe Başkonsolosluğu Muavin Konsolos Volkan Tanyıldız, Başkonsolosluk görevlileri, Filoloji Fakültesi hocaları ile Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Boryan Yanev, Filibe Müftüsü Taner Veli, Filibe Müslümanları Encümen Başkanı Ahmet Pehlivan de hazır bulundular.

Program T.C. Filibe Başkonsolosluğu Muavin Konsolos Volkan Tanyıldız’ınn günün anlam ve önemini belirten konuşmasıyla başladı. Mehmet Akif Ersoy’un İstiklal Marşı’nı yazdığı döneme, bu dönemin edebi dünyasına ve bu dünyada Akif’in durduğu yere dikkat çeken Muavin Konsolos Volkan Tanyıldız, ayrıca “Yeni bir devlet, Türkiye Cumhuriyeti Devleti kurulurken, bağımsızlık destanının anlatılması gerekiyordu. Bunun için ülke çapında bir yarışma düzenlendi. Yarışmaya yüzlerce şair katıldı. Hisseden, hissetmeye çalışan, elinden geldiğince şiir yazan birçok insan katıldı. Hayatı güçlü duygularla yaşayan insan, Mehmet Akif Ersoy, uzak duruyordu bu yarışmadan. Çünkü öğrenmişti ki, sonunda ödül vardı. Zorlukla ikna ettiler kendisini. Yazdığı şiir, muhteşem duygularla Meclis kürsüsünde okunduğunda, artık başka bir şiire gerek yoktu. İstiklal Marşı, 12 Mart 1921’de, alkışlar ve dualar eşliğinde gözyaşları içinde kabul edildi. Mehmet Akif para ödülünü reddederek şehit ailelerine bağışladı.”, diye konuştu. Muavin Konsolos Tanyıldız, “Etkinliğe ev sahipliği yapan Plovdiv Üniversitesi Filoloji Fakültesi’ne ve Türk Dili Bölümü hocalarına bu vesileyle içten teşekkürlerimizi sunuyoruz. Bu vesileyle İstiklal Şairimiz merhum Mehmet Akif Ersoy’u bir kez daha saygıyla ve rahmetle anıyoruz”, diye belirtti.

Plovdiv Üniversitesi adına Filoloji Fakültesi dekan Yardımcısı Doç. Dr. Boryan Yanev de katılımcıları selamladı, Türk Dili Bölümü öğrencilerini ve hocalarını düzenledikleri etkinlikten dolayı tebrik etti.

Programda, öğrenciler tarafından da günün anlam ve önemini belirten konuşmalar yapıldı, Mehmet Akif Ersoy’un hayat hikayesi anlatıldı, İstiklal Marşı şiiri okundu. Bölümün Türk Dili hocası Dr. Öğretim Üyesi Harun Bekir’ın desteğiyle hazırlanan programa katılan öğrenciler, “Milletin sesi olmak, savunulan dava uğruna geri kalan her şeyden vazgeçmek demektir. Dava insanı, amacı uğrunda hiç bir şekilde kendi çıkarını düşünmeyen, kendisini hizmete adamış, bütün emekleri karşılığında maddi ve manevi hiç bir çıkar beklemeyen kişi olmaktır. Bu yüzden zordur dava adamı olmak. Cesaret, kabiliyet, emek ister”, diye konuştu.

Konuşmanın ardından Mehmet Akif Ersoy Bilgi Yarışması düzenlendi, şairin hayatı ve eserleri hakkında öğrencilere sorular soruldu. Soruları cevaplayan öğrencilere Filoloji Fakültesi tarafından sağlanan hediyeler verildi.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar