51 yaşındaki Razgradlı Remzi Receb, en başarılı kıdemli güreşçilerden biri olduğunu kanıtlamaya devam ediyor. Sporcu, son 12 yılda Dünya Şampiyonasına düzenli olarak katılanlar arasında.

“Hem ulusal hem de aktif bir atlet olarak birçok madalya ve unvanım var. İlk kez 2007 yılında ise İstanbul’daki Dünya Kupası’a veteran sporcu olarak katıldım ve ikinci sırayı aldım. Bir sonraki yıl üçüncü olduğum Ankara’daki dünya şampiyonluğu izledi” diyor sporcu.

Güreşçinin başarıları 2010 yılında İsviçre’de şampiyonlukta ikinci sırayı alarak devam etti. İlk büyük zaferi, bir yıl sonrasında Arnavutluk ‘un başkenti Tiran’da gerçekleşti.

 

“Orada ilk altın madalyayı kazandım. Ve şampiyonluğa Bulgaristan’dan sadece iki sporcu katılıyordu. 2012’de ikinci olduğum Macaristan’daki Budapeşte Dünya Şampiyonasındaydım. Ardından gelen üç yıl boyunca Saraybosna, Belgrad ve Atina’da hep ilk sırada yer aldım. 2016’da Polonya’nın Wałbrzychkentinde, rakibimin epey önündeydim, ama sadece bir saniye içinde zaferi kaybettim. Kazansaydım, beş kez art arda dünya şampiyonluğum olacaktı, ama ikinciliği aldım” diye anlatıyor veteran sporcu.

Beşinci dünya şampiyonluğu 2017’de Plovdiv’de ve en son altıncı şampiyonluğu Makedonya’nın başkenti Üsküp’te geldi. Sporcu, bu yıl Ekim ayında Gürcistan’da yapılacak olan Dünya Veteranlar Güreş Şampiyonası’nda birincilik için mücadele edeceğini duyurmaktan mutluluk duyuyor. Aktif antrenmanlarının Mayıs ayında başlayacağı güreşçinin, eski sakatlıklardan kurtulmak için de zamanı olacak.

Çocukluğu Yonkovo köyünde geçen sporcu, geçmişe dönüp baktığı zaman kendisini güreş sporuyla tanıştıran Ridvan Çilev’i ve Razgrad Spor Okulu’ndaki ilk antrenörü Halil Musov’u hatırlıyor.

“Bu okulda 1980-1981 arasında okudum, o zaman yedinci sınıftaydım. Aynı yıl şampiyon olduğum birkaç ulusal turnuvaya katıldım. İki yıl hiç madalya kazanamadım, ama antrenörüm beni sürekli teşvik etti. Onuncu sınıfta ilk defa ulusal şampiyonluk elde ettim. 1985 yılında, bölgedeki en genç güreş ustası unvanını kazandığımda, bu gelecekteki başarılarımın teminatı gibiydi”diyor Remzi Receb.

Birkaç yıldır Lütfi Ahmedov güreş spor kulübünün icra direktörü ve aynı zamanda gönüllü olarak anrenörlük yapıyor.

“Kulüp başkanı Kadri Kabil’in çabalarıyla, kulübün mali durumunu ve çocukların eğitim süreci koşullarını iyileştirmeye çalışıyoruz. Kulübe kayıtlı sporcu sayısı 42 ve çoğu spor akademisi örğencileri. Ayrıca kızlar da var, başarısı ile gurur duyduğumuz güreşçiler hepsi” diyor Recep.

Onlarla birlikte iki antrenör daha sprocularla ilgilenmektedir. Kulübün finansmanı çoğunlukla sponsorlar tarafından sağlanmaktadır. Remzi Receb, hem özel hayatında hem de spor alanında doğruluk ve sadakat gibi değerlere önem verdiğini belirtiyor. Aynı zamanda, öğrencilerine de bu değerleri aşılamak istiyor.

“Güreş zorlu bir spor dalıdır, ancak disipline alıştırır, kişinin karakterini güçlendirir, bu nedenle çocukları sorumluluk, disiplin, büyüklere saygı, hoşgörü, sabırlı olma konusunda eğitmeye çalışıyoruz. Zorlukların önünde eğilmemeleri ve korkmamaları için onları gerçek yaşama hazırlıyoruz” diyor sporcu.

Gülümseyerek, her zaman yanında olduğu ve onu her zaman desteklediği için ailesine minnettar olduğunu söylüyor. “İnanılmaz bir karım ve beni her zaman cesaretlendiren ve başarılarımla gurur duyan iki sevimli kızım var. Ailede herkesin birbirini desteklemesi güzel” diye özetliyor düşüncelerini güreşçi. Arkasında olan tüm insanlara ve kulübe duyduğu şükran yanı sıra Ostrovolu tanınmış iş adamı Aydın Veliev’e de turnuvalara sağladığı tam sponsorluk için minnettar. Zafere giden yolun çok çalışmak ve antrenman yapmak olduğunu ekliyor. Başarı, madalyalar ve ün devam etmesi için onu motive eden şeyler arasında. Favori bir şampiyonluğu veya bir gülümseyerek hatırladığı bir galibiyeti olup olmadığını sorduğumuzda, her şampiyonluğun kendisi için bir savaş olduğunu ve kazanılan her unvanın önemli olduğunu söylüyor.

 

BNR

Reklamlar