Bu yıl ilk defa Kırcaali’de Nevruz Bayramı kutlandı. Dün akşam Kırcaali Belediye Kültür Evi’nde düzenlenen program yoğun ilgi gördü. Nevruz Bayramı Kutlama Programı, Azerbaycan’ın Sofya Büyükelçiliği, Bakü merkezli Uluslararası Türk Kültür ve Miras Vakfı ve Kırcaali Belediyesi tarafından düzenlendi. Programa katılan konuklar arasında Azerbaycan’ın Sofya Büyükelçisi Nargiz Gurbanova, Bakü merkezli Uluslararası Türk Kültür ve Miras Vakfı Başkanı Günay Efendieva, Bulgaristan Meclisi Başkanı Tsveta Karayançeva, Bulgaristan-Azerbaycan Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Hamit Hamit, Kırcaali Milletvekilleri Adlen Şefket ve Erol Mehmet, Smolyan (Paşmaklı) Milletvekili Hayri Sadıkov, Kırcaali Valisi Nikola Çanev, Kırcaali, Haskovo (Hasköy) ve Smolyan ilinden belediye başkanları, Kırcaali Hristiyan Cemaat Başkanı Peder Peter Garena, Kırcaali Bölge Müftüsü Beyhan Mehmet, Kırcaali Belediye Meclis üyeleri, köy muhtarları ve başka davetliler yer aldılar.

Ev sahibi konumundaki Kırcaali Belediye Başkanı Müh. Hasan Azis, yapmış olduğu konuşmasında “Azerbaycan’ın Sofya Büyükelçisi Nargiz Gurbanova ile birkaç yıl önce Orta Asya’dan Balkanlar’a kadar ortak kutladığımız bayramlar hakkında konuştuk. O zaman kendisi Nevruz Bayramı’nı ilk defa Balkanlar’da başka bir yerde değil de hoşgörünün başkenti Kırcaali’de kutlayacaklarına dair söz verdi” dedi.

Nevruz Bayramı’nın bugün Sofya’da da kutlanacağını kaydeden Müh. Azis, ilk önce Kırcaali’de kutlama programı düzenlenmesinden dolayı Azerbaycan’ın Sofya Büyükelçisi Nargiz Gurbanova ve Bakü Türk Kültür ve Miras Vakfı Başkanı Günay Efendieva’ya şahsı ve Kırcaaliler adına teşekkür etti. Birlik ve hoşgörü mesajları veren Belediye Başkanı, “Hayallerimizi hep birlikte gerçekleştireceğimize dair umudumuz var, biz her zaman bizi birleştiren şeyler üzerine odaklanıyoruz. Bu yüzden Nevruz Bayramı’nın burada kutlanması çok doğal” dedi. Nevruz Bayramı’nın hoşgörüyü simgelediğini ifade eden Müh. Azis, Kırcaali’yi hoşgörünün başkenti haline getirmeye çalıştıklarını kaydetti. Belediye Başkanı, konuşmasının sonunda herkesin Nevruz Bayramı’nı kutladı.

Daha sonra Günay Efendieva ve Nargiz Gurbanova’ya Kırcaali Belediye Başkanı tarafından teşekkür plaketi takdim edildi.

Bakü Türk Kültür ve Miras Vakfı adına tüm katılımcıları selamlayan vakıf başkanı Günay Efendieva, Türk dünyası için önem taşıyan ve rengarenk Nevruz Bayramı’nın Kırcaali’de kutlanmasından dolayı mutluluk duyduğunu ifade etti. Günay Efendieva,”Nevruz, umumi medeni değeri ile dünyada mühim yere sahiptir ve 10 yıl önce UNESCO tarafından Dünya Manevi Kültür Mirası Listesi’ne kabul edilmesi tesadüfi değildir. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun aldığı kararla Nevruz Bayramı, 21 Mart Dünya Nevruz Günü olarak ilan edildi ve her yıl 21 Mart’ta bütün dünyada büyük coşkuyla kutlanmaktadır” dedi. Nevruz’un manevi değerlerinin, insanlık ideallerinin, sevginin, hoşgörünün, yeni umut ve arzuların doğuşunu, bahar ve bolluğun, yeni yılın başlangıcını simgelediğini kaydeden Efendieva, Türk halklarında Nevruz’un yaz, yaşam sevincini, ruhun temizlenmesini, uyanan tabiat ile birlikte bereketin gelmesini ifade ettiğini söyledi. Küs olanları barıştıran ve bir sofrada toplayan Nevruz’un Türk dünyasında barış bayramı olarak bilindiğini belirten Efendieva,”Nevruz bizim genetik mirasımızın, genetik hafızamızın göstergesidir. Su, ateş,hava ve toprak ardı ardına, sırayla bizi baharın gelişine hazırlar. Bu bayram günlerinde unutulmuş adetler hatırlanır, eski gelenekler canlanır” dedi. Söylenen şarkılar, okunan maniler, pehlivan güreşleri, Hacivat ve Karagöz oyunları, atışmalar, kapı önüne şapka bırakma gibi ecdatlarımızdan kalan bu adetlerin kendileri için çok kıymetli olduğunu vurguladı. Bakü Türk Kültür ve Miras Vakfı’nın bu kültürel mirası yaşatmayı ve korumayı amaçladığını kaydeden Efendieva, vakfın Azerbaycan, Kırgızistan, Kazakistan ve Türkiye’nin devlet başkanlarınn desteği ile kurulduğunu belirtti. Kırcaali Belediye Kültür Evi’nde sergilenen Azeri ressam Camila Haşimova’nın “Türk Dünyasının Cennet Bahçeleri” isimli sergisinin Türk dünyasının geleneklerini tanıttığını ifade eden Efendieva, Nevruz Bayramı’nı Kırcaali’de kutlama organizasyonu için Azerbaycan’ın Sofya Büyükelçisi Nargiz Gurbanova’ya ve tüm katılımcılara teşekkür etti ve herkesin Nevruz Bayramı’nı kutladı.

Ardından selamlama konuşması yapan Azerbaycan’ın Sofya Büyükelçisi Nargiz Gurbanova, kendi deyişiyle Azerbaycan ve bütün Türk dünyasının en değerli bayramlarından biri olan Nevruz Bayramı’nı Kırcaali’de kutlama organizasyonunda emeği geçen Günay Efendieva ve Hasan Azis’e şükranlarını arz etti.Büyükelçi, Azerbaycan halkının, üç bin yıllık bir geleneğinin bayramı olan Nevruz (Yenigün) Bayramı ile baharın, yenilenmenin ve yeniden canlanmanın kutlandığını belirtti. Nevruz’un her yıl ilkbahar ekinoksu itibarı ile 21 Mart’ta kutlandığını, fakat Azerbaycan’da kutlamaların Nevruz Bayramı’ndan önceki dört haftanın Salı günlerinde yapılan etkinliklerle başladığını kaydeden Gurbanova, Salı günleri, su, ateş, hava ve toprak olmak üzere yaşamın temel unsurlarını temsil ettiğini belirtti. Nevruz’da bütün ailenin lezzetli yöresel yemekler ve tatlılarla donatılan güzel bir bir sofrada toplandığını anlatan Büyükelçi, programa katılan herkesin Kırcaali Belediye Kültür Evi’nde sergilenen Azerbaycan mutfağı yemeklerinin tadına bakma imkanı bulacaklarını ifade etti. Gurbanova, “Nevruz, halkımızın bütün değerlerini özünde birleştiren bayramdır. Üç bin yıldan fazla bir tarihe sahip bu bayram özünde temizliği ve mühim insan değerlerini ifade eder. Bir daha Nevruz Bayramı’nı mübarek olsun!” diye konuştu.

Bulgaristan-Azerbaycan Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Hamit Hamit, Nevruz Kutlama Programında bulunmaktan şeref duyduğunu belirtti. Bulgaristan-Azerbaycan Parlamentolar Arası Dostluk Grubu, HÖH Meclis Grubu, Azerbaycan Cumhuriyeti Milli Meclisi Azerbaycan-Bulgaristan Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Rauf Aliev adına organizatörlere teşekkür etti. Bölgede din önderlerini yan yana görmekten mutluluk duyduğunu ifade eden Hamit,”Nevruz bu demek, yeni bir başlangıç demek. Sanki biz siyasetçiler, vatandaşlar ve basın mensupları geçmişte yaşananlara o kadar çok odaklanıyoruz ki, ortak geleceğimiz hakkında, çocuklarımıza ne bırakacağımızı konuşmamız için vakit bulamıyoruz. Konu ile ilgili sabaha kadar konuşabiliriz. Nevruz, yeni bir başlangıç demek. Biz de yeni br başlangıç yapalım, her yıl Nevruz’u birlikte kutlayalım. Nevruz Bayramınız kutlu olsun!” diye konuştu.

Daha sonra Minko Lambov yönetimindeki bir Bulgar caz grubu konser sundu. Caz grubu, Azerice caz parçaları icra etti. Kırcaalili akordeon ustası Neşko Neşev de akordeonuyla müzisyenlere eşlik etti.

Program kapsamında Kırcaali Belediye Kültür Evi fuayesinde Azeri ressam Camila Haşimova’nın “Türk Dünyasının Cennet Bahçeleri” isimli sergisi ve Azerbaycan mutfağı yemekleri sergilendi.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar