Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından kamuoyunda tartışmaya açılan yeni İşçi Çalışma Kartı ve Kıdem Süresi Hakkında Yönetmelik taslağına göre tüm işçi çalışma kartları 1 Haziran 2025 tarihine kadar değiştirilecektir.

Yeni tasarımdan başka yeni işçi çalışma kartları mavi değil bordo renginde olacak ve kartlara yenilikler getirilecek.

Taslağa göre yeni işçi çalışma kartının, 1 Haziran 2020’den itibaren uygulanması öngörülüyor. İlk önce ilk defa işe başlayanlar ve eski işçi çalışma kartını kaybedenler yeni kartlara sahip olacaklar. Ardından işçi çalışma kartı dolan işçiler de onları değiştirecekler. Diğer işçiler, mevcut çalışma kartlarını yeni yönetmeliğin yürürlüğe girmesinden 5 yıl sonrasına, yani 1 Haziran 2025 tarihine kadar kullanabilecekler. Bu tarihten sonra çalışmaya devam edenlerin işçi çalışma kartlarını değiştirmesi gerekir.

İşçi çalışma kartında değişiklik yapılmasına ilişkin teklifin nedenlerinden biri, Podkrepa Emek Konfederasyonu tarafından sahte işçi çalışma kartları kullanıldığına dair ihbar olduğu belirtildi.

Yeni işçi çalışma kartlarında bazı sütunlar değiştirilecektir. Örneğin, ulusal mesleki sınıflandırma ve işgücü kategorisine göre meslek kodu yeni işçi çalışma kartlarına yazılacaktır.

Ayrıca yeni yönetmelik ile istihdamın sona ermesinde işçi çalışma kartlarına damga vurulması da düzenlenmektedir. Yeni işçi çalışma kartları işe başlama ve işten ayrılma tarihi, işten ayrılma gerekçeleri ve kıdem süresi hakkında bilgi içerecektir.

Yeni yönetmelik ile başlattıkları işçi çalışma kartları için işverenlerin, imzası ve mührü ile numaralandırılmış, kınnapla bağlanmış ve damgalanmış bir kütüğü tutma zorunluluğu kaldırılmaktadır. İşçi çalışma kartları kütüğü tutulacak. Kütük, çalışma kartlarının işçiye verildiği tarih hakkında bilgi içerecek.

İlk defa işveren faaliyetine son verdiğinde Emek Müfettişliği kararıyla iş sözleşmesinin sonlandırıldığının ve mahkeme yoluyla tespit edilen kıdem süresinin işçi çalışma kartına kayıt edilmesine ilişkin prosedür de düzenlenmektedir.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar