Basın toplantısında bir gazetecinin sorusu üzerine Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Sözcüsü Natasha Bertaud, ”Göç, İçişleri ve Vatandaşlıktan Sorumlu AB Komiseri Dimitris Avramopoulos, göçmen akışı konusunda Bulgaristan, Yunanistan ve Türkiye ‘deki yetkili makamlarla temas halinde bulunuyor” diye bildirdi.

Bertaud’un ifadelerine göre, Avrupa Komisyonu gerektiğinde Sofya ve Atina’ya yardım yapmaya hazır. Sözcü, Avramopoulos’un, Türkiye ‘deki yetkili makamlarla göç anlaşmasına uyma konusunu ele aldığını kaydetti. Bu anlaşmaya göre Türkiye, AB’den göçmenler için 6 milyar avro yardım almaktadır.

AK Sözcüsü, “Yunanistan ve Bulgaristan’a giriş yapmak isteyen göçmen sayısındaki artışı biliyoruz. Türkiye ile yapılan anlaşma nedeniyle bugün sayıları çok daha azdır” dedi.

Bertaud, ”Malta’da imzalanan göç anlaşması, yalnızca toplantıya katılan ülkeler arasında olup, bir ön anlaşmadır” diye izah etti. Sözcü, AB İçişleri Konseyi’nin ekim ayında yapacağı toplantıda anlaşmanın diğer AB ülkelerini de kapsayıp kapsamayacağının tartışılacağını söyledi.

Bertaud, AB’ye doğru olan göçe kalıcı çözümler bulmak için yakında Dublin Anlaşması’nda değişiklik yapılmasına yönelik müzakerelerin sürdürüleceği yönündeki beklentisini dile getirdi. Sözcü, Malta’da varılan anlaşmayı geçici bir başlangıç noktası olarak nitelendirdi.

Paris, Berlin, Roma ve Valletta, Malta ya da İtalya’ya gelen göçmenlerin otomatik olarak dağıtılması konusunda anlaşma sağladı. Toplantıya Avrupa Komisyonu ve AB Konseyi Finlandiya Dönem Başkanlığı temsilcileri katıldı.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar