International Power Supply (IPS) Şirketi’nin Kırcaali’de 2017’nin Eylül ayında kurmaya başladığı EXERON – yüksek teknoloji enerji güç kaynağı modül sistemi üretimi yapacak fabrikanın inşaatı 2018’in ikinci çeyreğinde tamamlanacak. Bu fabrikada tüm üretim döngüsünün birleştirilmesi ve EXERON – akıllı enerji sistemlerinin üretimine başlanılması amaçlanmaktadır.

Sermaye yatırımı, fabrikanın tam kapasitesinin aşamalı olarak artırılmasıyla 32 milyon levaya mal olacak. İlk yılda fabrikada yaklaşık 100-120 kişinin çalışması bekleniyor ve çalışanlar 2019’un başına kadar 240 kişiye ulaşacak. Şirketin uzun vadeli planında projenin ikinci bir kısmı öngörülüyor. Projenin ikinci kısmında çalışma kapasitesinin iki katına çıkacağı ve işçi sayısının 600 kişiye ulaşacağı öngörülmektedir.

Yatırım planı, Kırcaali’de Tren Garı bölgesinde bulunan Depo Ardiyeciler Sanayi Sitesi’nde yaklaşık 19 dekarlık bir alana yüksek teknoloji güç kaynağı üretim tesisi ve depolama tesisi ve ofislerin yanı sıra tüm ek binalar ve tesisler inşa edilmesini öngörmektedir. Toplam inşaat alanı 8224 m², bina inşaat alanı ise 6925 m²’dir. Arazi IPS’ye aittir.

IPS’nin ilk seri üretim tesisi kurmak için Kırcaali’yi seçmesi, yerel otoritelerin büyük desteğinden, bu fabrikanın onların şehrinde inşa edilmesine yardımcı olma isteği ve duyarlılığından kaynaklandı. IPS’nin inisiyatifi, aynı zamanda Bulgaristan Yatırım Ajansı aracılığıyla şirkete A Sınıf Yatırım Sertifikası veren Ekonomi Bakanlığı tarafından da takdir edildi.

Enerji Bağımsızlığı

IPS’nin fabrikası, ulusal elektrik şebekesinden tamamen bağımsız olacağı için Bulgaristan’daki türünün ilk örneği olacak. Fabrika, yenilenebilir enerji kaynakları (güneş panelleri ve rüzgar türbinleri), şarj edilebilir piller ve tüm elektrik üretim döngüsünü yönetecek, takip edecek ve optimize edecek eşi benzeri bulunmayan EXERON- güç kaynağı sistemi ile birlikte enerji tüketimini sağlayacak.

Elektrik üretim sürecini destekleyecek şekilde çatıya monte edilecek yaklaşık 1400 adet fotovoltaik panelin ve binanın kuzeydoğu ucunda yer alacak üç rüzgar türbinin kurulması öngörülüyor. Onların elektrik enerjisi kurulu gücü yaklaşık 360 kWp olacak ve tesiste tüm tüketicilere elektrik temin etmek için yeterli olacaktır. Yenilenebilir kaynaklardan elektrik üretiminde bir fazlalık varsa, bu fazlalık şarj edilebilir pilleri şarj etmek için kullanılacaktır.

Yenilenebilir kaynaklardan üretilen ve akülerde saklanan elektrik, sadece fabrikanın kendi ihtiyaçlarını karşılaması için kullanılacaktır ve şebekeye geri gönderilmeyecektir. Bundan başka fabrika alanında elektrikli arabalar için 12 tane şarj istasyonu da açılacak.

Böyle bir mühendislik çözümünün ilhamı, IPS tarafından yaratılan EXERON- teknoloji sistemi ile nihai tüketicilere tamamen otonom, güvenilir ve yüksek kaliteli elektrik enerjisinin nasıl temin edilebileceğini gösterme isteğinden kaynaklanıyor. Bu teknoloji sistemi, geleneksel çözümlerin ekonomik veya teknik açıdan kar sağlamadığı problemlere çözüm getirmektedir.

Potansiyel

Dünya çapında enerji şebekesine erişimi olmayan bölgelerin elektrifikasyonu için büyük potansiyele sahip olunması, elektrik şebekesine erişimi olmayan bölgelerde güç kaynağı sistemleri için artan talebi karşılamak üzere IP’nin seri üretim tesisi kurması ve üretim kapasitesini artırması ihtiyacını ortaya koymaktadır.

Herkesin elektriğe erişimi, gelişmekte olan dünyada önde gelen bir sorun olmaya devam etmektedir ve bu alanda son yıllarda önemli ilerlemeler kaydedilmesine rağmen, istatistikler dünya genelinde yaklaşık 1,1 milyar insanın elektriğe erişimi olmadığını gösteriyor. Sahra Altı Afrika ve Güneydoğu Asya gibi bölgelerde tam elektrifikasyonun sağlanması, elektriğe erişimsiz bırakılan kişilerin genellikle uzak topluluklarda veya küçük adalarda gibi ulaşımı en zor yerlerde yaşadıkları için daha da zorlaşmaktadır. Ulusal elektrik şirketlerinin elektrik şebekelerinin genişletilmesine yatırım yapması ekonomik olarak mantıksızdır ve bu da güç kaynağı modül sistemleri oluşturulması için büyük bir potansiyel oluşturmaktadır.

Kırcaali tesislerinde üretilecek modül sistemi, uzak, ulaşılması zor alanların elektriklendirilmesi sorununa çözümün bir parçasıdır. Tesis ayrıca, petrol ve askeri sektörlere yönelik güç kaynak ürünleri de üretecek. Tesisin ürün portföyüsünün önemli bir bileşeni, yenilenebilir güneş enerjisi kullanımı yoluyla ulaşılması zor yerlere elektrik erişimi ve güç kaynağına yönelik çözüm aranan telekomünikasyon sektörü için de çözümler içermektedir.

Yeni fabrikada mimari ve yapı teknolojileri

Ana bina, üretim ve depolama tesisi ve idari bölüm ve lojman olmak üzere iki fonksiyonel parçaya bölünmüştür. Üretim ve depolama tesisi aşağıdakilerden oluşacaktır: hammadde deposu, elektronik montaj alanı, mekanik montaj alanı, test bölgesi, son test ve kalite kontrol alanı, ambalaj ve nihai ürün deposu. Üretim süreci aşağıdaki faaliyetleri kapsayacaktır: hammaddelerin hazırlanması ve kurulum alanına taşınması, bitmiş parçaların test edilmesi, son test ve paketleme işlemi.

İdari ofisleri ve lojmanlar iki katlı bir binada bulunacak. Bu bina idari personelin kullanacağı ofisler, üretimde çalışanlar için sıhhi kesimler ve lojmanlar, mutfak ve yemekhane ve teknik odalar barındıracak.

Cephe düzeni için uzun ömürlü modern yapı malzemeleri kullanılıyor. Üretim ve depolama tesisinin dış duvarları dikey kurulum için üç katmanlı termal panellerle doldurulacaktır. Çatıda günün büyük bir kısmında doğal ışıklandırma ve işyerlerinde ek konfor sağlayacak şekilde boyutlandırılmış ışık şeritler bulunmaktadır.

İdari ofisleri ve lojmanlar bulunan binanın cephesinde ana giriş ve ikinci kattaki ofislerin bulunduğu kesimde IPS kurumsal standartlarına göre iki renkte alüminyum kompozit panellerle kaplama öngörülüyor. Cephe çözümünün ana unsuru ana girişin önündeki vizördür. Vizörün, ana girişte lobi alanında asılı bir tavana uyumlu bir şekilde birleşen üstündeki destekleyici yapıya “örümcek” sistemi ile eklenmiş cam malzemesi ile yapılması öngörülüyor. Bu vizör, binanın karakteristik görünümünü verir ve kompozisyonun son rötuşudur.

Binanın iklimlendirilmesi ve havalandırması için yüksek performanslı sistemler projeye dahil edilmiştir. Mikro iklim şartlarını sağlamak için idari ofisleri ve lojmanla ilgili mevzuat gerekliliklerine göre konfor ve enerji verimliliği gereksinimlerini karşılayan merkezi bir VRV klima sistemi öngörülüyor. Projede geliştirilen sistem, optimum konforun sağlanması ve mevsimsel verimliliğin artırılması için yüke göre inverter kompresörün hızını düzenleyen değişken debili soğutucu akışkan teknoloji sistemine dayanmaktadır.

Üretim ve depolama tesisi için, çalışanlara gerekli olan taze hava dahil olmak üzere mikro iklim parametrelerinin korunmasını sağlamak için ayrı klima üniteleri sağlanmaktadır. Açık hava kliması geliştirildi ve ayrı bölgeye verilen hava, çatı iklimlendirme ünitelerinde önceden işlenmektedir. Bu tesisler, yüksek performans ve düşük enerji tüketimi sağlayan EC motorlu fanlar ile donatılmıştır. Buna ek olarak projede yer alan tesislerde egzoz havası sıcaklığından yararlanmayı ve uygun atmosfer koşullarında serbest soğutmayı sağlayan aktif termodinamik geri kazanımla dahili ısı pompası bölümü bulunmaktadır.

Bina, düşük enerji tüketimi ve uzun ömürlü, yüksek LED aydınlatma teknolojisi ile tasarlanmıştır. Yeni fabrika, yüksek kaliteli malzemeleri, modern bina teknolojilerini ve modern enerji üretim yöntemlerini birleştiriyor ve bu, IPS’nin her girişimde inovasyon kullanma arzusuna işaret etmektedir.

 

 

Kırcaali Haber

Reklamlar