Hükümet, Ulusal Turizm Reklamı Programı Uygulama Planı’nı gerçekleştirmek için Turizm Bakanlığı bütçesine 1 680 000 milyon leva tutarında ek bir kaynak aktarılması kararı aldı.

Program, mevsimselliğin üstesinden gelmek için belirli turizm türleriyle birlikte kültürel ve tarihi turizmin sürdürülebilir gelişimini ve tanıtımını öngörmekte. Bu, hedef kitleye ulaşmak için güncel pazarlama araçlarının kullanımını ve dünyanın önde gelen basın kuruluşlarıyla işbirliği yapmayı gerektirir.

2017’de de son derece başarılı sonuçlar veren faaliyetler arasında uluslararası medya ve tur operatörleri ile işbirliği içinde gerçekleştirilen çok sayıda pazarlama kampanyasının yanı sıra Bulgaristan’ın uluslararası pazarlarda tanıtılması da bulunuyor.

Resmi istatistikler, Ocak-Aralık 2017 döneminde Bulgaristan’ın yaklaşık 8,9 milyon yabancı turist tarafından ziyaret edildiğini gösteriyor. Bu, şu ana kadar turizmde rekor yılı olan 2016’nın aynı dönemine göre yüzde 7,6’lık bir artış demektir. 2018’in ilk sonuçları da iyimser – yabancı turistler yılın ilk iki ayında 2017 yılının aynı dönemine göre yüzde 10,6 oranında daha fazla.

Turist sayısındaki artış, uluslararası turizmden elde edilen gelirleri de önemli ölçüde artırmaktadır. Bulgaristan Merkez Bankası (BNB) verilerine göre uluslararası turizm gelirleri, Ocak-Aralık döneminde yaklaşık 6,9 milyar levalık bir paya sahiptir. 2016 yılında aynı döneme göre artış yüzde 9,3’tür. Yabancı turistlerin sayısına kıyasla daha yüksek gelir elde edilmesi, üst sınıf otellere ilginin artması yönünde bir eğilim gösterir; bu da ülkenin daha üst sınıf turistleri çektiğine dair bir kanıttır.

Son yıllarda Turizm Bakanlığı, çok temalı Euronews ve CNN televizyon kanalları ile son derece başarılı kampanyalar gerçekleştirdi, bu kampanyaları özellikle Avrupa’da olmak üzere 40 milyondan fazla kişi izledi. Bu medya şirketleri aracılığıyla Bulgaristan’ın reklamı, bir turistin kalışının ortalama maliyetini arttırarak, ülkemizi önde gelen turistik destinasyonlara yerleştirme potansiyeli olan bir kitleye ulaşıyor.

Bu ve benzeri kampanyaların uygulanmasının, çeşitli turizm ürünlerine ve ciddi yatırım potansiyeline sahip bir ülke olarak Bulgaristan’ın olumlu imajının sağlamlaştırılmasına ve ulusal ölçekte olumlu mali sonuçlara yol açması beklenmektedir.

 

 

Kırcaali Haber

Reklamlar