Bulgaristan tarihinde ilk kez Cumhurbaşkanı seçimleriyle birlikte iki referandum yapılması ufukta belirdi. Parlamento daha önce herhangi bir seçimle referandum yapılamayacağına karar verdikten sonra, geçen hafta düşüncesini tamamen değiştirdi. Slavi Show programı senaristlerinin 600 bin imza toplayarak yaptığı referandum girişimi, Cumhurbaşkanı seçimleriyle Ekim sonunda birlikte düzenlenmesi gündemde. İnisiyatif Komitesi ekibi, referandum için 6 soruyla halka danışmayı istemişti. Buna göre sorular şöyle sıralanıyor:

1. Milletvekillerinin çoğunlukçu sistemle iki turda salt çoğunlukla seçilebilmesini destekliyor musunuz?
2. Milletvekili sayısının 120’ye düşürülmesini onaylıyor musunuz?
3. Seçimlerde ve referandumlarda zorunlu seçimin olmasını destekliyor musunuz?
4. Uzaktan ve elektronik şekilde seçim ve referandumlarda oy kullanılmasını destekliyor musunuz?
5. Siyasi parti ve koalisyonlara verilen devlet sübvansiyonlarının, son seçimlerde alınan oylara göre oy başı 1 leva olmasını destekliyor musunuz?
6. İçişleri Bakanlığı’na bağlı emniyet müdürlerinin ve bölge şeflerinin çoğunlukçu sistemle iki turda salt çoğunlukla seçilebilmesini destekliyor musunuz?

Öte yandan Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev, geçen yıl elektronik seçimle alakalı kendisinin inisiyatifi üzerine referandumda sorulmasını istediği sorunun meclis tarafından reddedildiğini hatırlatarak, “O zaman vekiller sorunun Anayasa’ya aykırı olduğu konusunda tartışmlar yapmıştı. Şimdi sorumluluktan kaçarak problemi başka kuruma bıraktılar.” dedi.
Mareşki, yeniden 100 bin imza topladı
Öte yandan Varnalı iş adamıVaselin Mareşki de referandum imzalarını yeniden meclise sunmaya hazırlanıyor. Geçen yıl topladığı 401 bin imzanın bazılarının geçersiz sayılması sonucu, gerekli olan 400 binin altına düşüldüğü için, yeniden kampanya düzenlenerek 540 bin imza toplanabildi. Kanuna göre meclis, 3 ay içinde referandum konusunu ele alması gerekiyor.

Referandum için 5 sorusu olan Mareşki, şu soru maddelerini dilekçeye yazdı:

1. Milletvekili sayısının 240’tan 120’ye düşürülmesini onaylıyor musunuz?
2. Akaryakıt piyasasında düzenleme yapılarak benzin istasyonlarında daha ucuz akaryakıt sunulmasını destekliyor musunuz?
3. Milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasını onaylıyor musunuz?
4. Siyasi parti ve koalisyonlara verilen devlet sübvansiyonunun tamamen kaldırılmasını destekliyor musunuz?
5. Ülke genelinde fiyatların daha rekabetçi ve ucuz olabilmesi için bir kişinin 4’ten fazla eczane açma sınırının kaldırılmasını destekliyor musunuz?

İki referandumda da ortak bir soru yer alıyor.

O da vekillerin sayısını 120’ye düşürmek.

Reklamlar