Bulgaristan’ın Avrupalı Geleceği İçin Vatandaşlar (GERB) Genel Başkanı olan Başbakan Boyko Borisov’un çağrısı üzerine toplanan partinin Yürütme Komisyonu oturumundan sonra düzenlenen basın toplantısında yapılan açıklamada GERB’in Parlamento seçimlerinde tercihli oy sisteminin uygulanması için oy seviyesinin eski seviyesine döndürülmesine yönelik yasal adımlar atacağı ve ilgili hükümlerin Cumhurbaşkanı Rumen Radev tarafından veto edilmesi halinde kararı destekleyeceği bildirildi.

GERB’in bundan başka Merkez Seçim Komisyonu (MSK) üyelerinin yenilenmesine ilişkin prosedür başlatacağı anlaşıldı. Başbakan Boriov, ana muhalefetteki Bulgaristan Sosyalist Partisi’nin (BSP) Parlamento seçimlerinde tercihli oy sistemi uygulanmasının iptal edildiği yönündeki açıklamalarını küstahlık olarak nitelendirdi. Sadece Parlamento seçimlerinde tercihli oy sisteminin uygulanması için oy seviyesinin yükseltildiğini kaydeden Borisov, GERB partisinin çok sayıda tercihli oyla seçimleri kazandığını ve tercihli oyla seçilen birçok milletvekilleri olduğu için oy seviyesinin eski seviyesine döndürüleceğini söyledi. Başbakan, Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) tarafından dayatılan çok önemli kararları desteklediklerine dair kamuoyunda kuşkuların oluşmaması gerektiğini ifade etti.

Borisov’un ifadesine göre, GERB’in oy seviyesinin yükseltilmesine ilişkin öneriyi desteklemesinin nedeni GERB Meclis Grubu Başkanı Tsvetanov’un HÖH partisinin aksi taktirde Meclis toplantı yetersayısını sağlamayacağına ilişkin açıklamasını göz önüne almasından kaynaklanıyor, ancak dayatma olmamıştır.

Geçen hafta 15 saat süren görüşmelerin ardından Meclis Genel Kurulunda Seçim Kanunu’nda değişiklikler kabul edildi.

Değişikliklere göre oy seviyesinin yükseltilmesinden dolayı tercihli oylar, bir milletvekili, AP milletvekili veya belediye meclis üyesinin seçimi için gerekli oy kotasını geçtiği halde geçerli olacaktır.

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri dışındaki ülkelerde en fazla 35 seçim sandığı açılacak. Bu sınırlama, Brexit sonrasında Birleşik Krallık’ı da kapsayacak.

Milletvekilleri, yerel seçimlerden sonra bütün seçim sandıklarında oy kullanma makinesi ile oy kullanmasının uygulanmasına karar verdiler.

 

 

Kırcaali Haber

Reklamlar