Trend Araştırma Merkezi’nin 5-12 Haziran döneminde 1008 vatandaşın katılımıyla gerçekleştirdiği anket sonuçlarına göre Avrupa Birliği (AB) Parlamentosu seçimleri, Bulgaristan’ın Avrupalı Geleceği İçin Vatandaşlar (GERB) partisi ile Bulgaristan İçin Bulgaristan Sosyalist Partisi İttifakı (BSP) arasındaki oy farkını GERB lehine artırdı.

Trend Araştırma Merkezi tarafından yapılan yazılı açıklamada iki parti arasındaki oy farkının neredeyse yüzde 5 oranında olduğu kaydedildi. Bunun, Parlamento seçimlerinde oy kullanmayacağını beyan edenlerin oranı dikkate alındığında iki parti arasındaki oy farkının yaklaşık yüzde 8 oranında olacağı anlamına geldiği belirtildi.

Anket sonuçlarına göre, Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH), yüzde 7,1 oranında oyla üçünü parti konumunu koruyor. Haziran ayında da AB Parlamentosu seçimlerinde olduğu gibi ırkçı ve aşırı milliyetçi Birleşik Vatanseverler İttifakı’nı oluşturan üç parti arasında yer alan İç Makedon Devrimci Örgütü (VMRO), yüzde 3,6 oranında oyla Parlamento’ya girmeyi başaracak. Demokratik Bulgaristan Birliği İttifakı’nda da benzer bir durum gözleniyor.

Trend Araştırma Merkezi analistlerine göre eğer bugün Parlamento seçimleri yapılsa yüzde 4’lük seçim barajınını bu beş parti aşacak.

Ankete göre, Birleşik Vatanseverler İttifakı yüzde 1,3, Volya Partisi yüzde 1,2 ve Ataka Partisi yüzde 1,1 oranında oy alacak.

Temel kurumların çalışmalarının değerlendirilmesinde pek değişiklik yoktur. Parlamento ve hükümeti onaylama oranlarında büyük ölçüde AP seçim sonuçları ve ana iktidar partisinin zaferi nedeniyle az yükselme kaydedilmiştir.

Bu ay Bulgaristan halkının % 20’si Parlamento’nun çalışmalarını olumlu değerlendirirken % 65’i ise tam tersini düşünüyor. Anket katılımcılarının yüzde 30’u hükümetin çalışmalarını onaylarken yüzde 54’ü de onaylamıyor.

Haziran itibariyle Cumhurbaşkanı Rumen Radev’in çalışmalarını onaylayanların oranı yüzde 48’dir, onaylamayanların oranı ise yüzde 35’tir.

Vatandaşların yüzde 52’si, erken Parlamento seçimlerinin gerekli olmadığını, yüzde 29’u ise tam aksini söylüyor.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar