Küçük D (veya sadece D) anlamındaki D-BaBy lakabıyla bilinen Deniz Halil Nazif, 2007 yıldan beri Rap ile uğraşıyor. Mestanlı’da yaşayan 20 yaşındaki genç, evinde kurduğu stüdyoda şu ana kadar 100’ü aşkın rap parçası kayıt etti, birçoğuna da video klipi çekti.

d-babyYanbol kentinde dünyaya gelen Deniz, 10 yaşında annesini kaybedince Mestanlı’da tek başına yaşayan anneannesinin yanına taşınıyor. O zaman rap yapmaya karar veriyor. Buna annesini erken kaybetmesi de sebep oluyor. Rap şarkısı konusunda ilk zamanlarda o sıralarda tanıştığı Kırcaalili rapçılar Devrim Erim (Ahmed Veselinov), Denizzle (Denis Hristov) ve Lady S (Sibel Azis) kendisine yardımcı oluyorlar. Daha sonra kendi yazdığı şarkı sözlerine bilgisayar üzerinden müzik yapıp tek başına stüdyo kayıtları ve klip çekimi yapmaya başlıyor.

Deniz, artık şarkıların ücretsiz olarak internet aracılığıyla video paylaşım sitelerinden indirildiği için CD albümlerinin satılmaması yüzünden bu tür çalışma yapmaya gerek duymadığını paylaştı. Genç yetenek, “Bulgaristan’da yapılan rap müziğin kurucularından Misho Shamara’nın dediği gibi her yıl Planeta TV’ye erotik klip ve şarkılar üretmek için 2 milyon leva sağlanacağına, genel olarak ülkede müzik üretimi için verilseydi bu para belki rap piyasası da olabilirdi” diye ileri sürdü. Rapçıların genelde çeşitli etkinliklere katılarak sahne almaları ve konser sunmalarıyla gelir sapladıklarını belirtti. En son Merkez Hürriyet ve Şeref Koalisyonu’nun Kırcaali’deki mitinginde sahne aldığını ve organizatörlere katılma daveti için teşekkür ettiğini ifade etti.

İlk parçası Devrim Erim ile düet şarkısı İmaş Greşka (Hatan Var). Daha sonra tüm ülkeden rapçılarla birlikte ortak projelere imza atıyor. Deniz, şu anda önümüzdeki ay yayınlanacak Gley Kvo Stava (Bak N’oluyor) adlı bir yaz parçasının klip çalışmalarını yapıyor. Daha sonra sonbaharda yayınlanacak Lübovta isimli bir aşk parçasının klip çalışmalarına başlayacak. Ayrıca başka rap arkadaşlarıyla birlikte kayıt edecekleri şarkılara hazırlık çalışmaları yapıyor. En son internete yüklediği parçası Pozdrav Za Parlamenta (Parlamento’ya Selam). Bu şarkıyı geçen seçim kampanyası sırasında besteliyor.

Deniz, bu eğitim-öğretim yılında Mestanlı Nikola Vaptsarov Lisesi’nden yoğun olarak İngilizce ve Almanca okunulan sınıftan başarıyla mezun oldu. Filibe Üniversitesi Kırcaali Lüben Karavelov Şubesi’nde yönetim alanında ihtisas elde etmek istiyor. Bunun için bugün yüksek okula başvuracağını söyledi.

D-BaBy, daha anaokuluna gittiği sıralarda rap dinlemeye başladığını hatırlıyor. Daha sonra 1. sınıfta öğrenciyken biran evvel derslerinin bitmesi ve eve gidip Planeta TV’de yayınlanan Misho Shamara’nın parçalarını dinlemek için sabırsızlıkla beklediğini paylaştı. Küçük yaşlarda daha çok 50 Cent, Eminem gibi dünyaca ünlü rap sanatçılarını dinlediğini dile getirdi. Genelde hoşuna giden her türlü müziği dinlediğini ifade etti.

Şarkı sözlerini yaşadığı olaylar üzere neşesine göre yazdığını paylaştı. Parlamento’ya Selam şarkısıyla ilgili, Bulgaristan’ın demokrasi dönemin başlangıcından bu yana krizde olduğunu söyledi. Bunun için devlet yöneticilerinin suçlu olduklarını düşünüyor. Bulgaristan’da işçilerin 300 leva aylık ücreti alırken, yurt dışında çalışanların 3 bin leva aldıklarını belirtti. Üniversiteyi bitirince ülkede durum düzelmezse, şansını yurt dışında arayacağını kaydetti.

Geçen Genel Seçimlerde seçmenlerin yüzde 60 oranında hiçbir parti veya koalisyona oy vermediklerine dikkat çekti.

D-BaBy, hayatta kazanmak için bazen risk etmenin gerekli olduğunu söyledi.

Kırcaali Haber gazetesine gösterilen ilgi için teşekkür ederek, okuyucularımıza şöyle bir mesaj verdi: “Herkes kendi yolunu seçsin! En önemlisi kendi gibi olsun, özgün olsun. Hayallerinin peşinden koşsun ve herhangi bir hedef belirlediği zaman onu gerçekleştirmek için sonuna kadar çabalasın. Çünkü güzel şeyler zor elde ediliyor”.

 

Resmiye Mümin – KH

Reklamlar