Bugün binlerce Bulgaristan Türkü komünist diktatör Todor Jivkov’un iktidardan düşmesine sebep olan bundan 24 yıl önce gerçekleşen Mayıs Olayları’nı anma törenine katılmak için Cebel’e akın ettiler. Aynı zamanda Cebel Günü olan 19 Mayıs, Kırcaali bölgesinden başka, Türkiye, yurtiçinden ve yurtdışından gelen yüzlerce misafir tarafından büyük ilgiyle izlenen zengin bir programla kutlandı. 19-mayis-2013-cebel-gunu

Resmi törenin açılışından önce totaliter rejimin kurbanları adına Cebel Cami’sinde mevlit okundu.

Bu yıl Mayıs olaylarını anma töreninde resmi misafirler arasında;

Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) Başkanı Lütfi Mestan,

HÖH Başkan Yardımcıları Ruşen Rıza,Aliosman İmamov, Hristo Biserov,

HÖH Gençlik Kolları Başkanı İlhan Küçük,

HÖH Merkez Yürütme Kurulu Sekreteri Mustafa Karadayı, birçok HÖH milletvekilleri,

Kırcaali ve ülke çapından Belediye Başkanları,

Kırcaali Bölge Müftüsü Beyhan Mehmet,

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden milletvekilleri Ali Serindağ, Bülent Belen,

İstanbul-Avcılar Belediye Başkanı Mustafa Değirmenci,

İzmir–Menderes Belediye Başkanı Ergün Özgün,

Kırklareli-Kavaklı Belediye Başkanı İnci Tunç,

İzmir-Menemen-Seyrek Belediye Başkanı Nurgül Uçar,

Bursa BAL-GÖÇ Genel Başkanı Doç. Dr. Yüksel Özkan,

İstanbul Rumeli Balkan Türkleri Federasyonu Başkanı Suheyl Çobanoğlu,

Ege Balkan Rumeli Dernekleri Federasyonu Başkanı Süleyman Pehlivanoğlu,

Edirne Balkan Türkleri Federasyonu Başkanı Zülfeddin Hacıoğlu,

Bursa Cebelliler Derneği Başkanı Dr. Gürçay Cem,

Türkiye’deki birçok HÖH ve daha çok sayıda göçmen derneklerinin temsilcileri,

bölgeden ve yurt içinden HÖH’den il başkanları, Belediye Meclis başkanları ev sahibi konumundaki Cebel Belediye Başkanı ve HÖH Kırcaali İl Teşkilatı Başkanı Bahri Ömer hazır bulundular.

Ayrıca Ukrayna ve Sırbistan’dan yaklaşık 30 iş adamının törene geldikleri açıklandı.

 

Mayıs Olayları’nın ana organizatörlerinden, olaylar sırasında milis güçleri tarafından öldürülesiye dövülen ve sınır dışı edilen İsmet Yılmaztürk Paliş, Tahsin Işık, Hasan Bahar anma töreninde özel konuklardı. Siyasi mağdurlar İsmet Kahraman, Halil Rasim Küçükhalil, Bürhan Mutlu, Remzi Hasan ve Tahsin Uçar da hakkıyla resmi konuklar arasında yerini aldılar.

Anma töreninin başında Kırcaali Müftüsü Beyhan Mehmet, Mayıs Olayları ve tüm Bulgarlaştırma süreci kurbanları için dua okudu.

Törenin açılışını yapan Bahri Ömer, Ahmed Doğan önderliğinde Bulgarlaştırma sürecine karşı Mayıs olaylarını organize edenleri, tutuklananları ve Cebel’in tüm konukları selamladı.

Cebel Belediye Başkanı, “O unutulmaz Mayıs olaylarından bu yana 24 yıl geçti, daha çok yıl geçecek, fakat onlar hiçbir zaman unutulmayacak. Çünkü onların çok derin ve manalı bir anlamı var. Onlar Bulgaristan’da ve tüm Doğu Avrupa’daki totaliter rejimlerin sonunun gelmesine sebep oldular” dedi. Cebel Belediyesi tarafından da Türkiye’nin milli bayramı olan 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nı kutladı.

Daha sonra yaptıkları selamlama konuşmalarında Cem Gürcay, Süleyman Pehlivanoğlu, Suheyl Çobanoğlu, Zülfeddin Hacıoğlu, Doç. Dr. Yüksel Özkan, Türkiye’den konuk Belediye Başkanları, TBMM’nden milletvekilleri Bulgaristan Türklerinin birlik beraberlik içerisinde olmaları gerektiği mesajını verdiler.

Sayın Zülfeddin Hacıoğlu, Anadili Türkçe eğitimi ve Kırcaali’deki eski medrese binasının geri iade edilmesi için direnmemiz çağrısında bulundu. Doç. Dr. Yüksel Özkan da Türkçe eğitimine vurgu yaptı, Türkiye’nin iç siyasetinin bu meydanlara taşınmasını uygun bulmadığını belirtti.

HÖH Başkanı Lütfi Mestan, “12 Mayıs’ta yapılan seçimlerin gerçek kahramanları sizsiniz. Çünkü Boyko Borisov ve Tvetanov’un görevlendirdiği devlet memurlarının baskılarına dayandınız” diyerek kalabalığın önünde saygıyla eğildiğini ifade etti. Başkan, kalabalıktan GERB’in tekrar hükümet kurmasına izin verilmemesi için onay aldı. GERB’in iş adamları mafettiğini, yüksek eğitimli HÖH kadrolarından 6 bin kişiyi işten çıkardığını ileri sürdü. GERB partisinin 97 milletvekillisi, muhalefet partilerin ise 120 milletvekilleri olduğunu hatırlatarak, “GERB artık geçmişte kaldı” diye kaydetti. Sayın Mestan, çok ciddi sorunlara çözüm bulunması gerektiğini vurguladı. Yablanovo’da mitingde Türkçe 2-3 cümle söylediği için 5 bin leva ceza yediğini örnek verdi. Buna kalabalığın hayır demesini istedi. Anadili eğitimin mecburi müfredatına haftada en az 4 saat olmasını isteyeceklerini belirtti. Bu seçimlerde bölücülük belirdiğini, fakat kimin haklı olduğunu seçmenlerin 12 Mayıs’ta oylarıyla söylediklerini dile getirdi.

Törenden önce Birleşik Çocuk Merkezi, İzgrev ve Pripek köyündeki anaokullarından çocuk grupları gösteriler sundu. Resmi açılıştan sonra spor yarışmalarında birinci olanlara ödüller verildi. Daha sonra program bölgeden amatör sanatçı grupların katılımıyla zengin müzik ve folklor programı sunuldu. Cebel Günü kutlamaları, Bulgar pop-folk sanatçısı Galena’nın konseriyle devam etti, Hemşeriler Buluşması ile sona erdi.

 

Resmiye Mümin – KH

 

Videolar

Reklamlar