Yurt içi ve yurt dışından yüzlerce Müslüman, Alevi büyüklerinden Elmalı Baba’nın anısına Momçilgrad (Mestanlı) ilçesinin Bivolyane (Mandacı) köyünde bulunan Elmalı Baba Tekkesi’nde her yıl sonbaharda geleneksel olarak düzenlenen büyük mayeye akın ettiler. Bu maye etkinliği ile Momçilgrad ilçesinin çeşitli yerleşim yerlerinde geleneksel olarak sonbaharda gerçekleştirilen 11 maye başlamış oldu. Mayeye katılan herkese kurban eti ile hazırlanan pilav ikram edildi, programda sahne alan yerel müzisyenler ve şarkıcılar, katılımcılara keyifli anlar yaşattılar.

Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) Genel Başkan Yardımcısı ve Kırcaali Belediye Başkanı Doç. Dr. Müh. Hasan Azis, HÖH milletvekilleri Elvan Gürkaş ve Adlen Şefket, HÖH Kırcaali İl Başkanı Resmi Murat maye etkinliğini katılımıyla şereflendirdiler. Onlar, Alevilerin tekkeye bağışladıkları kurban hayvanların hayır amaçla satışa sunulduğu geleneksel açık arttırmaya da katıldılar. Açık artırmadan elde edilen gelirler, Elmalı Baba Tekkesi’nin bakımı ve onarımı için kullanılır.

Bivolyane yöresi halkını selamlamak üzere mayeye katılanlar arasında Momçilgrad ve Kırcaali Belediye Meclis başkanları Ersin Ömer ve Hüseyin Ahmet, HÖH Momçilgrad ve Kırcaali ilçe teşkilat başkanları Ayhan Osman ve Latif Rasim, HÖH Gençlik Kolları Momçilgrad İlçe Başkanı Salih Durmuş, HÖH’ten 42 ve 43. dönem milletvekili Mustafa Ahmet, Güney Bulgaristan Cem Derneği Başkanı Mustafa Mustafa, HÖH’lü Belediye Meclis üyeleri ve köy muhtarları da yer aldılar.

Momçilgrad Belediye Başkanı İlknur Kazim, “Momçilgrad ilçesinin kültürel ve tarihi mirası, bölgemizi karakterize eden insanlığın ortak zenginliklerinden biridir. Ekibimiz için bölgede yapılan geleneksel mayeler, yerleşim yerlerimizdeki kültürel yaşamın gelişmesi için gerçek koşullar yaratmamız için fırsat sunuyor” diye kaydetti.

Kırcaali Haber

Reklamlar