Bulgaristan basını, şüpheli derecede düşük fiyatlarla konut edinme skandalıyla ilgili üçüncü hafta devam eden istifalar üzerinde odaklanıyor. “Dnevnik” gazetesi sadece dün üç kişinin istifa ettiğine dikkat çekiyor ve şöyle sıralıyor: yasadışı tarım arazisine ev inşa ettiği haberinden dolayı Sofya Vali Yardımcısı Tomi Nikolov, akrabalarının rekor düzeyde düşük fiyatlara gayrimenkul edindiğine dair onun sözlerine göre “sahte” haberden dolayı Milletvekili Delyan Dobrev, bazılarına sahte belge eklenen inşaat ve montaj işlerine dair onlarca şüpheli sözleşme imzaladığından dolayı Karadeniz tatil şehri Sozopol Belediye Başkanı Panayot Reyzi.

Ancak, Reyzi ile ilgili haberden kısa bir süre sonra kendisi Bulgaristan Ulusal Radyosuna sadece GERB partisinden ayrıldığını, ancak Sozopol belediye başkanı görevinde kaldığını söyledi.

Basın, geçtiğimiz hafta Başbakan Boyko Borisov’un normalin altındaki fiyatlarda mülk edinme skandalına karışan herkesin, denetim yapana kadar ya istifa etmesini ya da uzun süreli izin almalarını tavsiye ettiğini hatırlatıyor.

Cumhurbaşkanı Rumen Radev üst düzey görevlerde yolsuzluklardan dolayı Ulusal Güvenlik Danışma Konseyi’ni topladı, ancak hiçbir parti Radev’in önerdiği deklarasyonu desteklemedikten sonra, Bulgaristan vatandaşlarını herhangi bir yolsuzluk ve devlet kurumlarının eylemsizliği karşısında tahammül etmemelerine çağırdı.

“Kapital” gazetesi olayların zaman zaman Başbakan Borisov’un kontrolü dışında olduğu gibi göründüğü, bir biri ardına istifalar topluma rahatlık getirmediğini, ancak paradoksal olarak hükümetin istikrarının en azından Mayıs ayının sonunda yapılacak Avrupa milletvekili seçimlerine kadar sarsılmasının ve hükümetin istifa etmesi tehlikesi çok az olduğu yorumunu yaptı.

“Dnevnik” gazetesi  son istifalarla emlak skandalının “mağdurlarının” yediye yükseldiğini özetliyor. İlkin Adalet Bakanı Tsetska Tsaçeva istifa etti, ardından Enerji Bakanı Yardımcısı Krasimir Parvanov ve Spor ve Gençlik Bakan Yardımcısı Vanya Koleva bunu yaptı. Tsvetan Tsvetanov, GERB partisi parlamento Grubu Başkanlığı görevinden çekildi.

İstifa edenlerin yanı sıra, şüpheli emlak alış verişinden dolayı, Yolsuzlukla mücadele ve yasadışı mal varlığına el koyma komisyonu başkanı Plamen Georgiev, Ulusal Soruşturma Dairesi Başkanı Borislav Sarafov da denetlenmektedir. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı ve Yolsuzlukla Mücadele Dairesi, Turizm Bakanı Nikolina Angelkova ve BSP milletvekili Valery Jablyanov’un yeni edinilen mülklerin yasallığını araştırmaya başladı.

Türkçesi: Müjgan Baharova, BNR

Reklamlar