Dünyaca ünlü yönetmen Wim Wenders,#Saferİnternet4EU kampanyasının elçisi olarak Sofya’da bulundu. Yönetmen “Thomas Jefferson” 2. İngiliz Lisesi öğrencileri ile iki saatten fazla sosyal medyada nasıl dikkatli olmaları, eleştirel düşünmeleri ve doğruyu yanlıştan ayırt edebilmeleri hakkında konuştu.

Programa katılan Sofya Belediye Başkanı Yordanka Fandıkova “Girişimin hayata geçirilmesi için Sofya, Berlin ile birlikte seçildi, çünkü burada Bulgaristan ve Avrupa’nın geleceği için umut veren çok zeki ve yaratıcı gençler var” diye konuştu.

Misafirlere toplantı hatırası olarak resimler hediye edildi.AB Komisyonu’nun Dijital Ekonomi ve Toplumdan sorumlu üyesi Mariya Gabriel ise “Eğitimin gençlere eleştirel düşünme, doğruyu yanlıştan ayırma kabiliyeti kazandırması ve aynı zamanda yeni teknolojileriyle yeteneklerini ve yaratıcı düşüncelerini gerçekleştirme şansına sahip olduklarından emin olmaları şimdi her zamankinden daha önemli” dedi ve sözlerine şöyle devam etti: “Yeni teknolojiler gençlerimiz ve toplum olarak bizler için büyük imkanlar sağlıyor, ancak beraberinde birçok tehlikeyi de getiriyorlar. O nedenle de bizi bilgilendirecek, eleştirel düşünmeye devam etmemizi sağlayacak, siber zorbalık gibi tehlikelerden korunmamızı sağlayacak kampanya gerekli. Bugün Sofya’da gençlerle ve Wim Wenders ile birlikte internet alanının hepimizin saygıyla davranabileceği bir yer olduğu mesajını verdiğimizden dolayı mutluyum. Bu öğrenilen bir şeydir… Gençlerimiz pasif tanıklar değil, bir tehlike olduğunda aktif olmaları ve diğerinin yardımına koşmak için hazır olmaları gerektiğini bilmelidirler. Kampanyamız bir yıldır devam ediyor. Avrupa’da 30 milyon kişiye, farklı ülkelerde bulunan 15 000 okula ulaştık. Ancak bu alanda Bulgaristan en aktif olarak görülüyor.” 

“Bazen yeni teknolojiler fonunda Wim Wenders’in filmlerinde bulduğumuz bu ruh arka planda kalıyor. O nedenle de Avrupa sinemasını daha iyi tanımamız önemli, çünkü o bizim tarihimizin ve kimliğimizin bir parçasıdır” diye vurguladı Avrupa Komiseri Mariya Gabriel.

Wim Wenders’in kendisi film yapımında en iyi şeyin evrensel, herkesin anlayacağı bir dil kullanma hissi olduğunu söylüyor.

“Yeni bir çağda bulunan genç Avrupalılar geçmişten ne alacağını ve gelecekten ne bekleyeceğini bilmeliler” dedi Wim Wenders Sofya’da lise öğrencileriyle görüşmesinde ve şöyle devam etti:“Son 10-20 yılda dijital çağda yaşıyoruz. Bizim çocuklarımız buna hazırlanmalı. Bu bizim ortak geleceğimizdir. Bugün gençlerin karşılaştıkları yepyeni zorlukları düşünmenin zamanı geldi, hele ki dijital ortamda gerçeği yalandan nasıl ayırt edebilir konusu.” 

Aleksandra SkerovaLise üçüncü sınıf öğrencisi Aleksandra Skerova, Wim Wenders’in sanatını sevenlerden biri. En sevdiği film ise “Arzunun kanatları”. Aleksandra, siber güvenliğin kişisel faaliyet meselesi olduğunu ve her öğrencinin internetteki riskler hakkında bilgi edinmesi gerektiğini söylüyor ve devam ediyor:

“İnternette bazı kişiler gerçek kimliklerini kullanmıyorlar ve buna çok dikkat etmemiz lazım. O nedenle yabancılara kendimle ilgili hiçbir bilgiyi paylaşmıyorum. Özellikle de bizim okulumuzda öğretmenler ve psikologlarla sıkça böyle konular hakkında konuşuyoruz.”

Ünlü yönetmenin Bulgar izleyicisiyle bir sonraki buluşması 10 Nisan’da gerçekleşecek. O zaman Wenders Papa Fransisk’e adanan filmini tanıtacak. Mayıs ayında gerçekleşmesi beklenen Papa’nın Bulgaristan ziyareti hakkında Wim Wenders Bulgaristan halkının zamanımızın gerçek dünya liderleri arasında yer alan bir kişiyle karşılaşacaklarını söyledi. Filminin ismi de “Sözünün adamı: Papa Fransisk” koyması rastlantı değil. Çünkü Wenders’in sözlerine göre, Papa hayatında konuştuğunu yaşayan bir insandır.

Fotoğraflar: BGNES ve Gergana Mançeva

Çeviri: Özlem Tefikova, BNR

Reklamlar