Tarih: 26 Ağustos 2019
Hazırlayan: Şakır ARSLANTAŞ
Konu:  Biz her zaman, hiç istisnasız her gün, şiddetli baskı altında yaşadık.

Bulgaristan komünizm çizmesi altında ezildi ama en fazla inleyen biz olduk.Yıllarda 1951. Sınır Askerleri Komutanlığı Gen. Yonko PANOV. Yazılı emir: “Hoca ve imamları Devlet Güvenliği (gizli polis) muhbiri olarak kullanmak amacıyla Hocalar ve İmamlar dikkatle takip edilsin, araştırılsın ve nefes alışları bile izlensin.

Elden kaşan Bulgaristan’dan bir resim.

Sınır köylerinde ve bölgesinde görev yapan hocaların hepsi çok yakından ve adım adım takip edilsin ve onları kapana düşürecek durumlar bulunsun.  Müslüman din adamlarının aile ve kişisel hayatı, ahlakı ve zayıflıkları özellikle izlensin. – Bunları Bulgar devlet arşivinin gizli polis (DS) dosyalarında korunan 1951 yılında kaleme alınmış olan Sınır Askerleri Komutanlığı Başkomutanı  Yonko Panov’un bir yazılı emrinden aldık. (desebg.com)  Bu belge 2014 yılında bir derlemek olarak yayınlanan “Devlet Güvenliği ve Sınır Askerleri” alınmıştır.

General Panov, Türklerin ve Pomaklar yaşayan sınır boyu köylerinde imam, müftü ve hocaların yerlileri “devlete karşı eylemlere kışkırttığına” da özel olarak işaret etmiştir.

General yazılı emrinde, istihbaratla meşgul olan subayların bu incelikleri dikkate almadıklarına ve ajan olarak kullanmak, ayrıca da düşman tavırlı ve şüpheli kişilerin takip edilmesi için gerekli tedbirlerin alınmadığına işaret etmiştir.

General Panov,  yeterli derecede ip ucu toplandıktan sonra,  bu din adamlarının muhbir yapılmasına izni almak için “Sınır Askerleri”  Komutanlığına baş vurulacağını bildirmiştir.

България / ДС, заповед, ходжи, имами

Reklamlar