Konu:  Dünyayı sarsan 15 Temmuz gecesi.

Bulgar basınından alınmıştır.

gokce sofya

Türkiye Cumhuriyeti Sofya Büyükelçisi Süleyman Gökçe “Darik Radyo”da konuştu.

Darik Radyosu”na konuşan Türkiye Cumhuriyeti Bulgaristan Büyükelçisi Süleyman Gökçe, Türkiye’de uygulanan Olağanüstü Hal (OHAL) hedefinde temel insan hak ve özgürlüklerini sınırlamak yoktur, hedef bir devlet darbesi yapmaya kalkışan terör örgütünün mümkün olduğu kadar daha kısa bir sürede bertaraf etmektir, dedi.

“OHAL üş aylık bir süre yani 90 gün işin ilân edildi fakat olağanüstü halin etkisi terör örgütüne ve onun yandaşlarına karşı mücadelede başarı elde edilince tamamen durdurulacaktır” deyen Büyükelçi Gökçe şöyle devam etti. “Anayasa yürürlüktedir, meclis çalışıyor, ekonomide işler normal gelişiyor, bankalar açıktır, borsa açıktık, polis saati getirilmemiştir.”

Erdoğan Türkiye’de OHAL ilân etti.

Türkiye Başbakanı’nın eski ve yeni olağanüstü hallerle ilgili yaptığı karşılaştırmaya değinen Gökçe şöyle dedi: “Daha önce Türkiye’de halkın kontrol altında tutulabilmesi için halka karşı OHAL uygulanmıştır. Hükümet kendi kendini sınırlamak, kendini kontrol etmek ve yasalara uygun olarak hareket etmek için, şimdiki OHAL’İ kendine karşı uygulama kararı aldı..”

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi Türkiye’de neden uygulanmayacak ve tutukluların kaderi ne olacak sorusuna Büyükelçi Gökçe şu yanıtı verdi: “Yasalar uygulanacaktır. Öngörülen etkinlikler Anayasa’ya ve Avrupa İnsan Halkası Sözleşmesi istemlerine uygun olarak mecliste görüşülmüş ve onaylanmıştır.”

OHAL ilân edilmesi Anayasamızın 15. maddesine uygundur deyen Büyükelçi Gökçe, Fransız hükümeti olağanüstü hali 6 ay önce uyguladı ve 6 ay daha uzattı, hatırlatmasında bulundu ve OHAL istenir bir durum olmasa da, ihtimal dışı değildir vurgulaması yaptı.

Türkiye’de haklarında suçlama olmayan tutuklular da 30 gün gözaltında tutulabilecek.

Büyükelçi Gökçe şöyle dedi: “Biz çok geniş bir yardımcı ağından söz ediyoruz, öyle ki bu şebekenin elemanı olan ya da ona yardımda bulunan kişileri kontrol altında tutmak zorundayız. Gözden kulaktan uzak kalmaması gereken 50 – 60 bin kişiden söz ediyorum. Tutuklananların sayısı 4 binden az fazladır. Onlar mahkeme kararıyla içerdedir. Öteki 6 bin kişi ise, uygulanan koruma önlemi sonucu gözaltındadır. Onlar savcı emriyle toplanmıştır. Öyle ki, sözü edilen büyük rakama giren diğer kişiler ne tutuklu ne de gözaltındadır. Onlar, öğretmen, kamu görevlisi vb mesleklerden olup kimileri görevden serbest bırakılmış,  diğerleri ise ancak bir süre için uzaklaştırılmıştır. Hakları, özgürlükleri ve maaşları korunur.”

“Türkiye, vatandaşların, sivil halkın bir darbeyi nasıl durdurabildiğini dünyaya gösterdi,” diyen diplomat Gökçe radyo konuşmasını şöyle tamamladı: “Bu bir olgunlaşma sürecidir, demokrasi zaferlerini bir gecede kazanamıyor. Onun üstün gelmesi için çaba göstermek, düşünmek, kurbanlar vermek, çalışmak gerekir. Demokrasi hiçbir topluma paraşütle indirilemez.”

Reklamlar