az tv00

Репортаж с Председателя на Бултюрк Рафет УЛУТЮРК

-Господин Улутюрк Какво мислите за Преврата в Турция

Това е безуспешен опит за военен преврат направен от малка група военни офицери.

Това е неоспорим пример за истинска демокрация и е ендинствен в света.

Народът без разлика на политически виждания, икономическо състояние, и етническа принадлежност активно заеха страна в защита на демокрацията и застанаха срещу превратаджиите естествено взимайки огромен риск за собствения си живот. Ето наистина това е истинската демокрация.

 

– В Турция политическите партии как гледат на това

Всички политическите партии и тези които са представени в Турския парламент вземаха активна и навременна позиция в защита на демокрацията поемайки огромен риск.

 

  • Какво направи Президента

Отговорното и смелото поведение на Турския Президент беше определящо за хода на събитията в тази историческа нощ свършило с огромен успех за Турската демокрация и стана пример за световната демокрация. Президентът Р.Т.Ердоган показа на практика под много трудни обстоятелства че е неоспорим Лидер. Извика всички хора да излязат в центъра на града където живеят и това беше определящото за промяна на хода на събитията.

Безусловната и твърда подкрепа на Турския народ на своя Президент е без аналог в света което е харектерна черта на Турския народ и признак за отседнала демокрация.

  • От страна на Медиите

Турските медии и особено Турските телевизии поеха голяма отговорност и повечето застанаха зад демокрацията и застанаха срещу превратаджиите.

  • А какво мислиха за отношенията между България и Турция

Що се отнася до влиянието на опита за преврат върху отношенията между България и Турция искам да кажа следното. Добрите отношения между България и Турция не са засегнати от безуспешния опит за преврат и признак за отседнала демокрация. Подкрепата на Плевнелиев което даде на Р.Т.Ердоган е много важна и значима която подвръждава добрите междусъседски отношения между България и Турция.

Много е значим факторът че една малка група от превратаджиите предпочетоха да бягат с хеликоптер в Гърция а не в България. Защото между съседските отношения между България и Турция са на много високо ниво и вероятно това било определящо хеликоптера да отиде в Гърция а не в България. Макар че и двете страни са членки на ЕС.

 

  • А Българските Граждани

Активна позиция в защита на демокрацията и смело застанаха срещу опита за военен преврат.

 

  • От света как гледаха на нещата

Общо взето световната глобална медия  с малки изключения застанаха на страна на избраното правителство и парламентарен режим.

 

  • А вашата организация Бултюрк какво мисли за изборите в България

Нашата организация усилено работи по въпроса за издигането на своя кандидат Президент и Вицепрезидент както това го направихме през 2011 година на президентските избори като показа и подкрепи своя кандидат Президент. Които заеха на 9. място от 23 преставители.

 

Какво мислите за ДОСТ

За сега такава партия няма и за това няма какво да говорим. Не можем да говорим или да подкрепим една партия която я няма или не съществува.

А за решението на софийския окъжен съд относно регистрацията за партия ДОСТ е прецедент. Безотговорното решение на съдийката създава условия за етническо напрежение от което искуствено създадени напрежения от години напред по време на прехода са се възползвали бивши комунистически структури като БСП-ДПС. Крайно време е в демократите в България  да застанат пред искуствено създаденато етническо напрежение.

 

  • Кого ще подкрепите за Президентските Избори.

 

Бултюрк няма да подкрепи на предстоящите избори нито Доган, нито Местан, заради връзката им с Държавна сигурност

Изселническата ни организация със седалище в Истанбул – “Бултюрк”, номинира трима кандидати за президентската кампания наесен в България. И тримата кандидати са мюсюлмани – двама етнически турци и един помак. И тримата са с висше образование, на възраст над 50 години, утвърдени професионалисти в областта, в която работят.”.

Номинирането им е след обиколка, която лично извърших из България. Фаворитът ще бъде определен след допитване на всички членове. Изселническата ни организация ще издигне и кандидат за вицепрезидент – българин християнин.

Нашият кандидати за президент и вицепрезидент най-вероятно ще участват на изборите като независими, но може и да се използва регистрацията на някоя малка партия, както това се случило преди 5 години. Тогава от “Бултюрк” използвахме регистрираната партия – “Единство”.

Изселническата ни организация не желае да има нищо общо нито с Доган, нито с Местан, тъй като и за двамата е известно, че са били агенти на Държавна сигурност.

  • Ако не спечелите на първия турна на втория тур кого ще подкрепите

Ако не спечелим ние на втория тур ще подкрепим кандидат, излъчен от дясна политическа партия, който ще работи срещу етническото противопоставяне, в интерес на всички български граждани, без значение дали са турци, помаци, роми и т.н.”, Ние по никакъв повод няма да подкрепи кандидатпрезидентска двойка, излъчена от БСП-ДПС и присъдружните й партии.

“Бултюрк” понастоящем има 5.800 членове от Истанбул и от трите представителства на организацията в Анкара, Измир и Текирда.

Reklamlar