KNSB Bulgaristan Bağımsız Sendikalar Konfederasyonu bünyesindeki Sendika ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü uzmanları, geçen yılın son 4 aylık döneminde halkın refah düzeyinin artmasına katkı sağlayan olumlu etkenlerin olduğu sonucuna vardı . Söz konusu etkenler arasında Bulgaristan ekonomisinin yaklaşık %3.6 oranındaki sürdürülebilir büyümesi, istihdamın artması, işsizlik oranının azalması ve hanelerin tüketim gücünün artması yer alıyor. Ülke ekonomisinin ana motorlarından biri olarak kabul edilen iç tüketimde de artış kaydedilmektedir.

KNSB Başkanı Plamen Dimitrov “Son 7-8 yıllık dönemine ilişkin ülkedeki ortalama gelir düzeyinde göze çarpan bir artış sözkonusu. Bugün çalışanların geliri ülkemizdeki yaşam maaliyetini aşıyor. Fakat hanelerin %45’i yoksulluk sınırı ile yaşam maliyeti sınırı arasında sıkışmış durumda. Adı geçen grup yılda 250 bin kişi azalmıştır ve bu, olumlu bir işarettir” dedi ve devam etti:

“Hanelerin %27’si, yani yaklaşık 2 milyon kişi yoksulluk sınırının altında – ayda insan başına 314 levayla (161 avro) yaşarken geçen yıla nazaran bu yıl 80 bin kişi gelirlerindeki artıştan dolayı bu gruptan çıkmayı başarmıştır. En fazla yaşam maliyetinin üzerinde gelire sahip hane sayısında artış kaydediliyor. Bir yılda yüksek gelir sahipleri 300 bin artmıştır ve bu demek oluyor ki, standartlarımıza göre normal yaşayan hanelerin gelirlerinde artış yaşanmıştır. Ancak Bulgaristan’ın %72’si yoksul, yani normal bir yaşam sürdürebilmek için para sıkıntısı çekmektedir. Sofya’daki yaşam maliyeti ile ülke genelindeki arasında büyük fark var, bu da yaklaşık %30 oranında. Mesela başkentliler arasında ailedeki kişi başına 750 leva (383 avro) gerekirken, ülke genelinde haneler için 570 leva (291 avro) yeterlidir. Başkent Sofya’da ortalama aylık maaşı 1150 levadır (588 avro) ve bu rakam hormal yaşam için%’20 oranında azdır.”

KNSB Bulgaristan Bağımsız Sendikalar Konfederasyonu bünyesindeki Sendika ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsünün 2017 yılının son çeyreğine ilişkin araştırması, 4 kişilik bir ailenin gıda, günlük masraflarını karşılamak, sağlık, eğitim, ulaşım ve tatil için 2200 levadan (1125 avro) fazla gerektiğini gösteriyor. Zamlanmış gıda, elektrik, su ve yakıt fıyatları nedeniyle kişi başına ayda en az 580 leva gerklidir (296 avro). Ülkemizde fiyatların zamlanması, AB genelindeki ortalama fiyatlarla daha hızlı bir şekilde eşitlenmesine yol açıyor. Örneğin Bulgaristan’da gıda fiyatları diğer ülkelerdeki ortalama fiyatların %70 oranına ulaşmıştır. Bu oranlar elektirkte, doğalgaz ve yakıtlarda %53, ulaşımda ise %65’leri buluyor.

KNSB, diğer taraftan geri kalan AB üye ülkelere nazaran Bulgaristan’da gelir ve aylık maaşlarının en düşük seviyede seyretmeye devam ettiğinin altını çiziyor. Örneğin Almanya’ya nazaran ortalama aylık maaş ülkemizde 4 ile 6 misli düşüktür. Aynı şey Fransa ve Hollanda ile yaptığımız kıyaslama için de geçerlidir.

KNSB Bulgaristan Bağımsız Sendikalar Konfederasyonu bünyesindeki Sendika ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü, Eurostat’ın bir raporuna dayanarak ülkemizde kişi başına verimliliğin ortalama Avrupa verimliliğinin %50 oranını oluştururken maaşlar iki kat daha düşük olduğunu da öne sürüyor.

 

Çeviri: Şevkiye Çakır, BNR

Reklamlar